Menu

Tuoksukynttilä kannattaa valita luonnollisena

Tuoksukynttilät tuntuvat olevain aina muodissa ja suosittuja, mutta kannattaako huonetuoksua ja kynttilää yhdistää? Paitsi että kynttilän palaessa huoneilmaan vapautuu yllättävän isoja määriä haitallisia kemikaaleja, on kynttilän tuoksuasia vielä oma asiansa. Ostin eilen 100% eteerisillä öljyillä hajustetun, täysin luonnollisen kynttilän, jonka myötä innostuin selvittämään, onko se sittenkään niin fiksu valinta, kuin ajattelin.

Kynttilän palaessa syntyvät nokihiukkaset voivat vahingoittaa keuhkoja ja verenkiertoa samaan tapaan kuin pakokaasu. Tanskalaistutkimuksen mukaan (2011) huoneessa poltettava steariinikynttilä nostaa huoneilman hiukkaspitoisuuden muutamassa minuutissa 300 000 hiukkaseen kuutiosenttimetriä kohden, kun Tanskan vilkasliikenteisimmän kadun ilmassa on mitattu 40 000 hiukkasta kuutiosenttimetrissä. Maikkarin juttu kertoo, että noki ”on aivan yhtä haitallista kuin tupakansavukin. Sitä syntyy, kun kynttilä ei saa tarpeeksi happea palaakseen kunnolla. Vaikka et hengittäisi savua, se voi pinttyä seiniin ja huonekaluihin ja kulkeutua myöhemmin elimistöön”. Hollantilaistutkimus puolestaan arvioi ”kynttilöiden polton heikentävän joidenkin kirkkojen sisäilman laatua joulun aikaan. Pienhiukkaspitoisuudet ylittivät EU:n asettaman suosituksen yli kymmenkertaisesti” (Lähde Tiede-lehti 12/2012). Jos pienhiukkaspitoisuus kasvaa EU:n suosituksiin nähden kirkossa — korkea ja avara tila — jopa kymmenkertaiseksi, niin miten on kotitalouksien laita?

kc-evetaylor

Tiede-lehdessä haastateltu Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Matti Jantunen toteaa, että ”ratkaisevia hiukkaskuorman kannalta ovat palamisolot ja sydänlangan ominaisuudet”. Inhottava on tieto, että kynttilän sydänlanka voi sisältää metallia. ”Siitä vapautuu ilmaan myrkyllisiä kemikaaleja, joita hengitetään usein sisään vielä kauan kynttilän sammumisen jälkeen. Nämä kemikaalit voivat vahingoittaa munuaisia ja keskushermostoa sekä aiheuttaa neurologisia oireita ja kuulo-ongelmia”. Jenkeissä markkinoidaan kynttilöitä tekstein ”lead free”. Oletteko huomanneet Suomessa vastaavaa? Minä en, mutta en toisaalta ole sillä silmällä osannut etsiäkään.

Itse kääntyisin ekokynttilöiden puoleen varmistaakseni sydänlangan puhtauden. Markkinoilla on erilaisia luonnollisia kynttilöitä, ekokaupoissa olen törmännyt soijakynttilöihin. Hyviä puolia niissä on myös biohajoavuus ja se, että mahdolliset tahrat pöytäliinassa lähtevät pesussa, koska soijakynttilän talitahrat ovat vesiliukoisia. Soijakynttilät sopivat allergikoille ja myydään yleensä ilman alumiiniastioita. Myös mehiläisvahakynttilät ovat luonnontuotteita.

Jantunen kiinnittää huomiota palamisoloihin. Kynttilä ei saisi lepattaa, vaan palaa rauhassa. Jos kynttilä palaa epätäydellisesti, syntyy pienhiukkasia, jotka ovat alle 2,5 millimetrin tuhannesosan kokoisia. Ja ultrapienet hiukkaset ovat niitä vielä 25 kertaa pienempiä.  ”Ne tunkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon ja synnyttävät happiradikaaleja, jotka laukaisevat tulehdusreaktion. Se taas altistaa verenkiertoelimistön sairauksille muun muassa muodostamalla plakkia verisuonten pintaan”, kertoo Jantunen Tiede-lehdessä.

Kynttilään ja tuoksukynttilään pätevät samat kemikaaliongelmat mitä tulee sydänlankaan ja palamisoloihin, mutta hajusteiden osalta tilanne on eri. ”Tuoksukynttilöissä käytettään yleensä synteettisiä öljyjä, joista vapautuu ilmaan myrkkyjä kun ne palavat”. Samainen Yahoon-artikkelia siteeraama Maikkarin juttu kertoo, että vääränlainen kynttilä voi luovuttaa palaessaan huoneilmaan esimerkiksi häkää, bentseeniä, lyijyä ja asetonia, sillä usein tuoksukynttilät valmistetaan parafiinia sisältävästä kemikaalicocktailista.

Lähde: Mtv3.fi/ Tuoksukynttilät voivat vaarantaa terveyden

Huh. Minua askarruttavat nyt kaksi asiaa:

1. Onko luonnollinen kynttilä hiukkasnäkökulmasta parempi kuin synteettisistä raaka-aineista valmistettu?

2. Onko luonnollinen tuoksukynttilä parempi vaihtoehto kuin synteettisiä hajusteita sisältävä kynttilä?

Ensimmäiseen kysymykseeni Jantunen vastaa Tiede-lehdessä: ”vaikka moni niin luulee, mehiläisvahakynttilät eivät pala sen puhtaammin kuin tavanomaiset”. Itselleni tämä on uusi tieto, sillä olen aina kuvitellut, että luonnonkynttilöiden polttamisessa ei ole samoja hiukkasriskejä kuin tavanomaisista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Jantusen korostama sydänlangan ominaisuus on luonnonkynttilöissä hyvin todennäköisesti parhaimmillaan, eli ei sisällä esimerkiksi mainittua metallia.

kc-evetaylor2

Blogaukseni idea lähti eilen ostamastani Eve Taylorin tuoksukynttilästä, joka on 100% luonnollinen (kasviöljyistä valmistettu). Se on itse asiassa niin luonnollinen, että kynttilämassaa voi käyttää jopa hierontaöljyn tapaan.  Ostamani Wild Fig & Grape -kynttilän ihana tuoksu tulee 100% eteerisistä öljyistä. Tuote palaa rauhallisesti, ei siis savuta tai tuota nokea. Sydänlanka ei salettiin sisällä metallia, eikä kynttilää ympäröi alumiinikaan. Mutta miten on hajuasian laita? Onko eteeristen öljyjen polttaminen turvallista?

Apua dilemmaan tarjosi eteeristen öljyjen käytön suomalainen pioneeri, Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormier, jolle soitin, kun netti ei tuntunut tuottavan vastausta kysymykseeni. Virpi korostaa, että eteerinen öljy ei kynttilässä varsinaisesti pala, ainoastaan se pieni alue, joka on kosketuksissa sydänlankaan. Sikäli siis kyse on ihan samasta reaktiosta kuin eteeristen öljyjen käytöstä tuoksulyhdyissäkin. Tiedättehän ne, joissa palaa alla tuikku ja öljy on veteen sekoitettuna astiassa kynttilän yläpuolella. Öljy lämpenee kynttilän vaikutuksesta ja haihtuu huoneilmaan.

Tavanomaisten tuoksukynttilöiden terveyshaitoista sen sijaan on paljon näyttöä.

EPA:n (The U.S. Environmental Protection Agency) tekemän tutkimuksen mukaan tuoksukynttilät sisältävät useita mahdollisesti vaarallisia aineita, kuten asetonia ja bentsaldehydiä, jotka hengitettyinä voivat aiheuttaa neurologisia häiriöitä, kuten huimausta, pahoinvointia, päänsärkyä, puheongelmia ja väsymystä.

Lähde: mtv3.fi / Allergia ja astmaliitto, Care2.com

US Scented Candles Studyssa todetaan, että kuluttajat altistuvat tuoksukynttilöitä polttaessaan hengitysteitä vahingoittaville hiukkasille, karsinogeeneille ja teratogeeneille (epämuodostumia aiheuttava aine). Kyse on siis nimenomaan synteettisistä hajusteista.

Allergia ja astmaliitto haluaisi kaikki tuoksukynttilät myyntikieltoon. Olipa kyseessä sitten synteettinen tai luonnollinen hajuste.

– Tuoksuyliherkät saavat päänsärkyä, pahoinvointia, nenän tukkoisuutta ja muita epämääräisiä oireita, joita aluksi ei tule edes yhdistäneeksi tuoksuihin. Astmaatikolla tuoksut aiheuttavat pahimmillaan astmakohtauksen, jos sairaus ei ole hallinnassa, sanoo koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Lähde: allergia.fi

Allergianäkökulmasta tuoksukynttilöiden kieltäminen olisi fiksua, mutta onneksi meille, jotka näitä tuotteita haluamme käyttää, on olemassa luonnollisia tuoksuvaihtoehtoja. Virpi halusi kuitenkin muistuttaa, että eteerisiä öljyjä ei kuulu haistella kotona 24h, vaikka ne kuinka luonnollisia ovatkin.

Itse aion tulevaisuudessa polttaa vain luonnollisia kynttilöitä ja olla määrän kanssa tarkkana. Ei montaa palamaan kerralla. Vähemmän kynttilöitä, vähemmän pienhiukkasia. Tuoksua tuomaan hankin vastaisuudessa eteerisiä öljyjä sellaisenaan, tai luonnollisen kynttilän muodossa, mikäli voin olla tuoksujen 100% luonnollisuudesta varma.

Jos kaipaat lisää luettavaa, saattaa Green America:n artikkeli Are Your Candles Toxic  tarjota lisäinfoa.