Menu

Paras äitienpäiväkakku

… on tämä omenainen ja pähkinäinen raakakakku. Ensimmäisen kerran sitä tarjoili minulle Iisa, joka oli bongannut Outi Rinteen reseptin Helsingin Sanomien sivuilta. Tämä taisi olla ensimmäinen koskaan maistamani raakakakku, jonka jälkeen minulle onkin avautunut ihan uusi maailma raakaruoan osalta. Raakaruoka on gluteenitonta, maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota noudattavan ihmisen taivas — josta tulikin mieleeni, että pian blogaan mainiosta raakaruokabrunssista. 😉

Valmistan suosikkikakkuani viikonloppuna äitien kunniaksi. Korkkaamme talkoomerkeissä kesäsiirtolamökkikauden ja juhlistamme samalla äitienpäivää. Tämä sopii mainiosti pöytään, jossa istuu meidän maito-vehnä -ongelmaisten lisäksi karppaajakin.

um-rawcake2

 Kuva Uuden Mustan puolelta: Outin raakakakku Iisan tekemänä

 Koska pelkään, että jonain päivänä linkki alkuperäiseen kakkureseptiin ei enää toimi, kopsin sen nyt häikäilemättömästi tähän oman postaukseni yhteyteen:

Outi Rinteen omena-pähkinätorttu

2–4 kotimaista omenaa tai 2 makeaa ulkomaista omenaa (esim. Gala)

Marinadi:

1 rkl sitruunamehua

1 rkl juoksevaa luomuhunajaa tai vaahterasiirappia

1 tl vaniljajauhetta

1/2 tl kanelia

 

Pohja:

1,5 dl parapähkinöitä

1,5 dl pekaanipähkinöitä

12 kuivattua taatelia

1/4 tl suolaa

1 rkl juoksevaa luomuhunajaa

2 rkl (höyryttämättömiä) kaurahiutaleita tai kookosjauhoa

1/2 tl kardemummaa

(1 rkl luomuomenamehua)

 

Omenamarsipaani:

100 g kuorittuja manteleita

1 omena

juoksevaa luomuhunajaa

ripaus kanelia

 

Kuori ja paloittele piirakan päälle tulevat omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset omenoiden joukkoon ja jätä maustumaan.

Tee pohja. Poista taateleista kivet, jos ne eivät ole kivettömiä. Sekoita pähkinät ja taatelit monitoimikoneessa murumaiseksi. Älä sekoita liikaa, ettei pähkinöiden öljy ala erottua.

Lisää loput ainekset ja jatka sekoittamista, kunnes takina pysyy koossa. Jos se on liian kuivaa, lisää mehua.

Jauha marsipaanin mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää kuorittu ja paloiteltu omena ja jatka sekoittamista, kunnes massa on tasaista. Lisää hunaja ja kaneli. Sekoita hyvin.

Painele pohjataikina irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle omenamarsipaani. Asettele päällimmäiseksi maustuneet omenakuutiot. Nosta piiras jääkaappiin puoleksi tunniksi jähmettymään. Tarjoa sellaisenaan tai cashew-kerman kanssa.

Reseptin lähde: hs.fi

Kakku on helppo valmistaa ja se sopii tosiaan niin laktoosi- kuin gluteeniongelmaisillekin. Lisättyä sokeriakaan se ei sisällä, tosin onhan hunaja makeaa. En ole kokeillut vielä valmista kakkua stevialla, mutta varmaan sekin onnistuisi hyvin. Onko jollain kokemuksia? (Kakun makeuttamisesta stevialla siis, stevia noin muuten on meikälle ihan tuttu juttu!)

Lupasin arpoa Outi Rinteen uusimman kirjan Raakaruoka-aika kaikkien kosmetiikka-adressia jakaneiden kesken ja vaikka vielä reilu 500 nimeä uupuu, arvon tekeleen jo nyt. Olette auttaneet saamaan adressille jo ihan huiman määrän allekirjoittaneita. KIITOS! Kirjan voitti Eemaria Viskari. Onnea ja mukavia kokkaushetkiä!