Tietoa mainostajalle ›
Menu

Rintasyövän riski kasvaa hiusvärien ja hormoniehkäisyn myötä

Hormonaalisesta ehkäisystä ja hiusväreistä on ollut juttua blogin historiassa moneen otteeseen ja monet teistä ovatkin luopuneet molemmista. Itse lopetin hormoniehkäisyn vuonna 2009 (olisinpa tajunnut aikaisemmin!) ja synteettiset hiusvärit olen vaihtanut luonnollisiin vuonna 2008. Nämä ovat juuri niitä tyypillisiä keissejä, joiden osalta on viitteitä ja myös näyttöä terveyshaitoista, mutta jotka silti ovat laillisia, kunnes iso koneisto saadaan muuttamaan kurssia. On kuulkaa kannattanut lopettaa hormoniehkäisy ja hiusvärikemikaalit, koska nyt on saatu vahvaa näyttöä sille, että hormonaalinen ehkäisy ja hiusvärien käyttö suurentavat rintasyövän riskiä.

Asia käy ilmi Sanna Heikkisen väitöstutkimuksesta, jossa on arvioitu elintapatekijöiden vaikutusta rintasyövän puhkeamiseen. Vertailuryhmissä oli mukana yli 8 000 rintasyöpään sairastunutta naista ja noin 20 000 verrokkia.

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö kasvatti rintasyöpäriskiä 32% kun verrattiin naisiin, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä. Ja ”hormonikierukkaa käyttäneiden post-menopausaalisten naisten rintasyöpäriski oli 52 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka käyttivät kuparikierukkaa” kerrotaan Lääkärilehden jutussa.

Kuva: Wikipedia

Hiusvärejä käyttäneiden naisten rintasyöpäriskin puolestaan havaittiin olevan 23% suurempi kuin heillä, jotka eivät ole koskaan värjänneet hiuksiaan. Lääkärilehden jutussa tai Heikkisen tiivistelmässä ei tosin tarkenneta, onko kyse synteettisistä hiusväreistä vai myös luonnonkosmetiikkaväreistä, mutta oletan kyseessä olevan ne tavallisemmat, eli markettien ja kampaamoiden tavanomaiset hiusvärit, koska niitä suurin osa naisista käyttää. Koitan saada tähän asiaan kuitenkin tarkennusta ja editoin tätä postausta sitten sen mukaan.

Kirjoitin ekassa kirjassani ja vuonna 2009 blogissa siitä, kuinka kampaajilla on havaittu tiettyjä syöpätyyppejä muuta väestöä enemmän. On aivan käsittämätöntä, ettei kampaamotyöntekijöiden altistumista näille vahvoille kemikaaleille tutkita enempää!

Kun tiedetään, että rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpätyyppi, että se on suomalaisten naisten yleisin syöpäkuoleman syy, ja nyt kun on tällä tavalla mustaa valkoisella, on väistämätöntä, että johonkin toimenpiteisiin ryhdytään. Mihin, sen näyttää aika.

Lue koko Lääkärilehden juttu täältä.