Tietoa mainostajalle ›
Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kauramaito on uusi lehmänmaito

Olen korvannut lehmänmaidon ruokavaliossani kaurajuomalla yli 10 vuoden ajan. Kauratuotteet ovat korvanneet meillä niin juomamaidon kuin ruokakerman, lehmänmaitojogurtit ja muut maitopohjaiset tuotteet. Lapseni ovat molemmat siirtyneet kaurajuomaan imetyksen jälkeen, eikä kaurajuoman kanssa ole koskaan ollut vatsavaivoja. Toisin oli lehmänmaidon kanssa ja juuri se ajoikin esikoisen kohdalla testaamaan kaurapohjaisia tuotteita, lehmänmaidot kun saivat Islan vatsan sekaisin. Lähipiirissä monissa lapsiperheissä on sama tilanne: skidit juovat kaurajuomaa lehmänmaidon sijaan. Monilla syy on vatsavaivoissa, mutta yhä useammalle syy ovat ympäristöseikat: eläinperäiset raaka-aineet eivät ole ilmastoystävällinen vaihtoehto.  Tiedostavat ihmiset siirtyvät kohti kasvispainotteista ruokavaliota. Sitäpaitsi: suurin osa maapallon väestöstä elää lehmänmaidotta.

Olen kirjoittanut maidosta paljon —niin paljon, että sille on blogin teemoissa oma kategoriansa.  Etenkin blogin alkuaikoina kirjoitin maidosta usein, koska sen poisjättäminen omasta ruokavaliostani oli yksi ratkaisevimmista tekijöistä siinä, että sain oman vatsani ja suolistoni kuntoon. Elämänlaatu koheni isosti, kun vatsani lopetti epämääräisen turpoamisen ja mölinän. Mutta siltikään minulla tai 7-vuotiaallani ei ole todettu laktoosi-intoleranssia, vaikkei maito meille sovi. Monella suomalaisella on sama tilanne: vatsa on levoton maidon myötä, vaikkei todettua maitoproteiiniallergiaa ja laktoosi-intoleranssia olekaan.

En ollut koskaan ajatellut, että voisin jättää maidon pois kokonaan, koska muiden tapaan olin kyllästetty perinteisellä maitopropagandalla. Nykyään kuitenkin tiedetään, ettei lehmänmaito vahvista luita ja että kalsiumia saa ravinnosta kyllä muualtakin, esimerkiksi palkokasveista, vihreistä vihanneksista, pähkinöistä ja siemenistä.

Lehmänmaidon kalsium ei myöskään imeydy erikoisen hyvin; vaikkapa kaaleista kalsium imeytyy paremmin kuin maidosta. Mikäli sen saman kalsiummäärän, joka lehmänmaidossa on, haluaa välttämättä saada juomamaidosta, on kaupan kaurajuomissa ihan samat kalsiumpitoisuudet ja D-vitamiinilisät kuin lehmänmaidossakin (ellet sitten valitse luomua, johon ei saa kalsiumia lisätä). Kyse ei ole siitä, että ihminen tarvitsee terveenä pysyäkseen lehmänmaitoa, vaan siitä, että ihminen tarvitsee kalsiumia ja D-vitamiinia, joita löytyy maidon lisäksi muualtakin.

Kalsium-luusto-terveys -läppä alkaa olla aikansa elänyt ja liittyy sodan jälkeisen Suomen jälleenrakennukseen, jolloin nykyiset rakenteet on pystytetty, tiedäthän, koulumaitotuki ja kaikki se neuvolasta saakka alkava maitovauhkoaminen, joka jatkuu päiväkodeissa ja kouluissa. Koulut joutuvat mainostamaan oppilaille maitoa, saadakseen rahaa.

Kananmunalle allerginen välttelee kananmunaa ja maapähkinästä oireita saava (esimerkiksi minä itse) jättää maapähkinät syömättä. Allergiset ja yliherkät yleensä välttelevät oireita aiheuttavia ruoka-aineita, ellei sitten siedätyshoito ole vaihtoehto. Maidon kohdalla teollisuus muokkaa maitoa jatkuvasti, jotta se saataisiin sopimaan kaikille kuluttajille. Mutta mitä, jos se ihan käsittelemätön maito, raakamaito, oliskin vatsalle kaikista parasta? Se on minun oma teoriani, johon en kuitenkaan tässä postauksessa mene syvemmin. Mutta jos aihe kiinnostaa, voit katsoa vaikka ohjaamani Silminnäkijädokumentin Pilattu maito, joka muuten löytyy yhä kokonaisuudessaan YouTubesta. Yllättävää!

Vaikka raakamaito sopisikin, olen silti sitä mieltä, että maidon tulisi olla aikuiselle harvinainen herkku, ei jokapäiväinen elintarvike.

No mutta asiaan. Kun kerran lehmänmaito on paitsi epäekologinen ratkaisu ja myös monille vatsavaivoja aiheuttava ruoka-aine, on kasvimaitojen pariin siirtyminen kätevä vaihtoehto. Nykyään valikoimaa on vaikka kuinka, mutta itse koen, että maun puolesta ruoanlaitossa kätevin on kauramaito. Lapset eivät ainakaan meillä tykkää juoda soija- tai riisimaitoa (en itsekään pidä niistä), sen sijaan kaurajuomassa on mukava, pehmeä maku, joka on miellyttävä aikuisenkin suuhun.

Kaupoissa on muutamia erilaisia kaurajuomatuotteita, joista uusin tulokas on kotimainen Kaslink.  Kaslink on siinä mielessä poikkeuksellinen firma, että tuotteet tehdään täysin kotimaisesta kaurasta ja vieläpä Suomessa. Kyseessä on niin suomalainen kasvimaitovaihtoehto kuin olla ja saattaa! Tykkään vetää kotiinpäin aina kuin vain mahdollista ja siksi Kaslink on rantautunut meidänkin ruokapöytään heti lanseerauksen jälkeen. Tuoteperhehän on ollut markkinoilla vasta kuukauden päivät.

Kaslink-tuoteperhe on vasta muutaman tuotteen laajuinen, mutta sekä kaurajuoma, ruokakerman kaltainen Ruokakaura ja Mustikkajuoma ovat mainioita. Sekä kaurajuomaa että mustikkavrsiota saa myös pikkutölkeissä ja täytyy antaa pisteet kierrekorkista: pikkuihmiset eivät aina jaksa juoda kaikkea kerralla ja kierrekorkin avulla tuote on helppo kantaa mukana ilman, että koko reppu on mustikkamaidossa.

Omille lapsilleni lehmänmaito ei enää näyttele samaa roolia kuin aikaisemmille sukupolville. Käsitykset muuttuvat vähitellen ja on ilahduttavaa, että yhä useampi tarttuu kaupassa kasvimaitoon. Mun lapsille normaalia on se, että auto on sähköinen, lastenohjelmia katsotaan suoratoistona padilta ja maito on kaurasta. Niin se vaan menee.

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kaurajuoma Aito sisältää karrageeniä mitä se on ? Jotenkin kielteinen kaiku.

Jos en väärin muista niin karrageeni on merilevä jota käytetään happamuusestoaineena jonka pelätään aiheuttavan suolistosyöpää. Kaslink kuulostaa ihan venäläiseltä. Jos yritys heittäytyisi vähän läpinäkyvämmäksi -> haluamme oikeasti tuoda markkinoille kotimaisen terveellisen (inci kondikseen kiitos) pehmeän kauramaidon jossa on rasvaa 3,5%, pienentääksemme ympäristön vaikutuksia (firmahan voisi ottaa ihan vakavasti tämän) eikä niin ”oi tästä kauramaidosta on tullut buumi, heittäydytään markkinoille ja vähän oikastaan tuotteen valmistuksessa, pääasia on saada tukku rahaa!”.

Hei! Anteeksi viive, emme ole huomanneet tämän postauksen kommentteja! Kaslink vastaa karrageeniasiaan piakkoin, mutta tosiaan, karrageeni on levästä valmistettava sakeuttamisaine.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.