Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Menu

Lähiruokaa Espoosta: jälkkäriä kotisirkoista

Vähensin vastikään työtaakkaani EGGillä ja nyt on vihdoinkin aikaa keskittyä VILLDiin ja tehdä erilaisia projekteja. Siisteintä freelancer-kokin työssä on mahdollisuus tehdä hyviä proggiksia yhteistyössä kiinnostavien firmojen kanssa. Tästä loistavana esimerkkinä on viime lauantainen keikka Tapiolan WeeGee-talolla, jossa vietettiin uuden sirkkakontin avajaisia. Avaiemt käteen -sirkkakontteja ja -moduuleita kehittävän Entocuben Perttu Karjalainen otti yhteyttä ja pyysi luomaan tapahtumaan simppelin jälkkärin kotisirkoista.

Kotisirkat kasvavat laatikoissa, munakennoissa kiipeillen. Optimiolosuhteissa, eli oikeassa määrässä kosteutta ja lämpöä, sirkat kasvavat syöntikokoisiksi vajaassa 40 päivässä. Tämän jälkeen ne saavuttavat sukukypsyyden, kehittävät itselleen kovan kuoren ja siivet. Ravinnoksi niille kelpaavat esimerkiksi kananrehu ja hävikkikasvikset.

Itse olen käyttänyt sirkkoja kokkaamisessa melko paljon, mutten aiemmin jälkiruoissa. Sirkkajauhe hulahtaa hyvin smoothieihin, leivontaan tai vaikkapa pastakastikkeisiin, jolloin sirkan maku ei juurikaan korostu. Kokonaiset sirkat toimivat munakkaiden, salaattien ja varmasti pizzankin pääällä.

Annoksessa halusin nimenomaan korostaa sirkkojen makua. Testattavaa riitti. Sirkkojen maku on juureva; metsään ja sieneiin päin kallellaan. Makeat komponentit yhdistettynä sirkkoihin tekivät kombosta imelän. Raikkaat raaka-aineet pelasivat sirkkojen kanssa loistavasti yhteen. Toisaalta kahvi ja pähkinät tukivat sirkkojen juurevuutta.

WeeGee-talon keikalle tein kuivakakun, jonka maustoin kahvilla ja sirkkajauhoilla, sekä paahdoin ruokosokerista sirkka-karamellisiirapin. Ei kovin hankalaa, mutta alla edelleen yksinkertaistettu, idioottihelppo resepti, jonka maut yksinkertaisesti toimivat kivasti yhteen.

Manteli-sirkka-mokka -muru:

  • 3 dl kuorellisia manteleita
  • 2 rkl jauhettua kotisirkkaa
  • 1 rkl tomuksi jauhettua kahvia

Paahda mantelit ja anna jäähtyä. Laita ainekset kutteriin/monitoimikoneeseen. Hurauta sileäksi muruksi.

Kaurafraise:

  • 250 g kaurafraisea
  • 2 tl jauhettua kotisirkkaa
  • 1 dl jäisiä puolukoita

Mausta kaurafraise sirkkajauheella. Lisää puolukat jäisinä juuri ennen tarjoilua. Maun mukaan kaurafraiseen voi lisätä ruokosokeria teelusikallisen tai kaksi. Omaan makuuni soosi ei kaivannut sokeria lainkaan.

Sirkkasiirappi:

  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 1 rkl jauhettua kotisirkkaa

Sekoita ainekset keskenään.

Kuivatut puolukat:

Marjat voi ostaa valmiina tai kuivata itse. Marjojen kuivuminen kestää melko pitkään, eli 60 asteessa noin vuorokauden verran. Jos kuivaat marjat uunissa, pidä luukku raollaan, ettei kosteus jää muhimaan uuniin.

Valmista sirkkajälkkäri näin: annoksen pohjalle tulee manteli-mokkamuru, jonka jälkeen reilu ruokalusikallinen kaurafraisea ja päälle loraus siirappia. Koristele annos kokonaisilla sirkoilla tai sirkankoivilla, sekä kuivatuilla ja jäisillä puolukoilla.

Kaikki 200 maisteluannosta menivät kolmessa tunnissa ja porukka muksuista ikäihmisiin kehuivat settiä herkulliseksi. Iltalehti teki tempauksesta jutunkin ja muuta mediaa kävi paikalla myös. Suomalaiset suhtautuvat hyönteisiin ihanan avoimesti. Ennakkoluuloisimmatkin uskasivat maistaa sirkkoja. Hyönteisruokaa kokatessa näkee konkreettisesti, kuinka makutottumukset, -mieltymykset ja se, mitä pidämme syötävänä ruokana, kääntyy iskusta päälaelleen. <3

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.