Menu

Som tam

Kerroin taannoin innostuneeni tulisista thaisalaateista. Niistä ehdoton lempparini on som tam. Tulisessa som tamissa kiehtoo monikin asia: se on maukasta, se on valmistettu pääasiassa kuumentamattomista raaka-aineista (raaakaruokaa),  se on värikästä ja se on nopea valmistaa itse.

En vielä ole päässyt kiinni täydelliseen reseptiin, vaikka oikeat raaka-aineet jo kasassa ovatkin. Määrissä on opeteltavaa. Tällä reseptillä valmistin itselleni eilen lounasta:

  • 1 pieni luomuporkkana raasteena
  • papaijaa raasteena
  • tuoretta chiliä
  • valkosipulin kynsi
  • luomutomaatteja
  • kalakastiketta (reilusti!)
  • yhden limen mehu
  • papuja (nämä höyrytin kevyesti)
  • cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl palmusokeria (tätä saa ainakin ekokaupoista)
  • jättirapuja

Noilla about sain aikaiseksi lounaani, jonka maku oli aika hyvä, vaikka itse sanonkin. Veikkaan, että kunhan saan kiinni ideaalimääristä, on maku vielä parempi!

Valmista salaatti mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa. Raasta ensin porkkana ja papaija, leikkaa tomaatit paloiksi ja heitä sekaan höyrytetyt pavut. Sekoita kastikeainekset (kalakastike, limen mehu, mausteet) eri kulossa ja kaada salaatin niskaan. Palmusokerin käyttö on tärkeää, tavallisessa sokerissa ei ole oikeanlaista aromia. Ripottele pähkinät pinnalle vasta juuri ennen ruokailua, etteivät ne pääse pehmenemään. Itse höystin annoksen vielä jättiravuillakin. Katkaravut käyvät myös mainiosti tai ihan kasvisversio salaatista. Enjoy!

Psst… Ja jos tuntuu, että suu palaa, pureksi kaalia. Se helpottaa tulisuuden tuntemuksia.

EDIT 2011: Jättirapujen tuotanto ei ole useinkaan ekologisesti kestävää ja voit hyvin jättää ne pois tai korvata vaikka muilla merenelävillä.