Menu

Ei kuitt.. bisfenolia kiitos

Kirjoitin bisfenolista ensimmäistä kertaa marraskuussa 2008. Silloin postaukseni käsitteli lasisia tuttipulloja. Olen kirjoittanut tästä kemikaalista myöhemmin helmikuussa 09 ja tammikuussa tänä vuonna. Olin vain muutama viikko takaperin yhteydessä Eviraan tiedustellakseni, missä nyt mennään. Sieltä kerrottiin, että mihinkään toimenpiteisiin ei ole tarvetta, että markkinoilla olevat bisfenolituotteet ovat turvallisia.

No nyt näyttää kuitenkin olevan uuden turvallisuusarvioinnin paikka: bisfenoli imeytyy ihon läpi.

”Tutkijat ovat todistaneet, että muovimyrkky bisfenoli-A imeytyy ihon lävitse elimistöön. Havainnon vuoksi etenkin raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään ostoskuittien käsittelyä. Kuiteissa ja muissa lämpöpaperissa muovimyrkky esiintyy vapaana monomeerina, joka imeytyy elimistöön helposti.

Ranskalaiset tutkijat osoittavat tuoreessa Chemosphere-tiedesarjassa, että aine todella imeytyy läpi ihon. Tutkijat seurasivat radioaktiivisesti merkityn aineen siirtymistä sian ihon lävitse. Toisessa tutkimuksessa samaa tarkasteltiin ihmisen ihonäytteessä. Sian ihossa 65 prosenttia bisfenoli-A:sta pääsi ihon lävitse, ihmisen ihossa 46 prosenttia”.

-Lähde: HS.fi

Ei ollenkaan yllättävää, mutta voi, niin harmillista. Kelatkaa kaikkia niitä kassatyöntekijöitä, jotka käsittelevät kuitteja varmaan satoja tai tuhansia päivittäin! Ja kaikkia meitä perusjamppoja, joiden elämä on muovilla kuorrutettu. Bisfenolia on siis etenkin monissa muovituotteissa ja myös säilyketölkkien sisäpinnoissa, lue aikaisempi postaukseni aiheesta.

Bisfenolin imeytymisestä kannattaa olla huolissaan siksi, että

bisfenoli on xenoestrogeeni, joka osaa matkia estrogeenihormonin toimintaa elimistössä. Aine vaikuttaa haitallisesti kehon hormonijärjestelmään. Lue WWF:n raportin Bisfenoli-osuus täältä.

Taas yksi erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka arkemme kemikaalien turvallisuudesta ei todellakaan olla selvillä. Huoh. Miksei tällaisen aineen käyttöä kielletä? Minkälaista dataa tarvitaan, ennen kuin bisfenolin käyttö lopetetaan? Vai aletaanko vaan kaikki ”käyttää hanskoja”, niin kuin kassatyöntekijöille nyt suositellaan. Hanskat ei ihan ratkaise tän kemikaalin aiheuttamia terveyshaittoja, bisfenolia kun on paljon muuallakin kuin kuiteissa.