Menu

Musta lista: Pirkka guacamoledippi

Tästä blogauksesta lähtien Kemikaalicocktailissa on uusi kategoria: Musta lista. Mustalle listalle joutuvat tuotteet, jotka ovat turhaa huttua, eli tuotteet, joita markkinoidaan harhaanjohtavasti tai jopa valheellisesti. Listalle joutuvat tuotteet, joissa on turhia lisäaineita ja vähän aitoja raaka-aineita. Listan tuotteet eivät päädy koskaan ostoskoriini, enkä suosittele niitä muillekaan. Huvittavaa on, että Mustan listan ensimmäinen tuote tuotiin kotiovelleni (kerron blogauksen lopussa miksi)!

Guacamole on herkkua. Paitsi sitä, on se terveellistäkin. Guacamole on kaikin puolin oikein jees. Valmistimme Jennin kanssa taannoin tyttöjen iltaan ihanaa guacamolea, jossa käytimme avokadojen lisäksi sipulia, tomaattia, valkosipulia, korianteria, chiliä, suolaa ja mustapippuria. Ihan niin kuin kuuluukin. Lopputulos näytti tältä:


Jostain ihmeen syystä, myös tätä alemman kuvan muoviliman näköistä lillua, jossa on huimat 0,7% avokadojauhetta, kutsutaan guacamoleksi. Tai siis guacamoledipiksi. Mönjän on nimennyt Pirkka (jota juuri pääsin kehumasta).

Pirkan guacamoledippi on aivan älytön tuote. Se on rakennettu seuraavista raaka-aineista: vesi, kuivattu sipuli, rapsiöljy, tomaatti, vihreä paprika, juusto, muunnettu maissitärkkelys, vihreä chili, punainen paprika, sokeri, suola, maitoproteiini, jalapeno, avokadojauhe (0,7 %), sitruunamehutiiviste, happo (E330), aromit (guacamole, kurkku), stabilointiaineet (E415, E412), valkosipuli, mausteet (juustokumina, cayenne), värit (E160a, E133), hapettumisenestoaine (E300). Suolapitoisuus 1,5 %.
Lähde pirkka.fi.

Mistä aloittaisin? Jos kaupassa myydään jotakin nimellä guacamole tai guacamoledippi olettaisi, että pääraaka-aine on avokado. No ei ole. Sitä on tässä tuotteessa jauheena 0,7% . Tämä on itse asiassa niin vähän, että avokadon olisi todennäköisesti voinut jättää pois kokonaan. Miksi sitä on edes vaivauduttu lisäämään? Ehkä siksi, että sana avokado olisi saatu tuoteselosteeseen.

Koska tuotteessa ei ole sitä itseään, ja se todennäköisesti muutoin näyttäisi harmaalta lillulta, on guacamoledippi jouduttu värjäämään, kahdella eri väriaineella. Näistä väriaineista toinen on vieläpä briljantin sininen (E133) jota en missään tapauksessa suosittele nautittavaksi (tsekkaa tämä pdf aiheesta)! Dippiin on ymmärrettävistä syistä lisätty guacamolearomia — jostainhan on ollut pakko saada edes vähän oikean suuntaista makua. Paitsi ettei ole, maku on karsea.

Huoh.

Miten tällainen tuote sitten päätyi lähetin tuomana kotiovelleni? Koska Samille ilmoitettiin, että hän on voittanut kassillisen Pirkka Tex mex -kamaa. Mieheni ei muista osallistuneensa mihinkään kilpailuun, mutta ehkä mä olen raapustanut meidän tiedot johonkin kuponkiin (ei ollenkaan mun tapaista), who knows. Tuolla ne nyt köökissä makaa, laatikossa, iso läjä tacokuoria, nachoja, wraptaskuja, sooseja ja E621-maustettuja mausteseoksia. Nami nami.

No, oli siellä pahvilaatikossa muutama ihan syötövökin tuote, ehkä mainitsen ne myöhemmin, jos ne maistuu jollekin. Pirkan guacamoledippi maistui aivan kuvottavalle, se ei edes etäisesti muistuta aitoa guacamolea enkä ymmärrä, kuinka sitä sellaisella nimellä saa myydä. Ehkä kuluttajaviranomaiset osaa valaista mua kun soitan ja kysyn.

Kun haluat guacamolea, jätä tällainen lima kauppaan ja tee itse. Tarvitset aikaisemmin blogauksessa mainitut raaka-aineet (avokadoja, sipulia, tomaattia, valkosipulia, korianteria, chiliä, suolaa ja mustapippuria) et muuta. Laitan lähipäivinä tarkan guacamolereseptin Kemppariin.