Menu

Luonnonlääkkeen tehon tieteelliset todisteet

Tutustuin viime viikolla Sveitsissä paitsi Alfred Vogelin entiseen klinikkaan, kotiin ja puutarhaan, myös Bioforcen* tehtaaseen, jossa Vogel-tuotteita valmistetaan. Suomen Vogel kustansi minut matkaan ja tämä postaus onkin sikäli siis ponssattu.

kc-vogel-tehdas

Vogelilta halusivat todennäköisesti yhteistyötä kanssani, koska olen kirjoittanut brändin tuotteista usean vuoden ajan ja etenkin mainostanut paljon nestepaastoaan, jonka avulla aikanaan aloitin siirtymisen kohti uutta ruokavaliota. Ensin paastosin ja sitten otin ruoka-aineita takaisin yksi kerrallaan, päästen vähitellen jyvälle siitä, mitkä ruoka-aineet minulle sopivat ja mitkä eivät.

Vogelin tuotteissa minua on viehättänyt aina se, etteivät ne yritä olla jotenkin todella cool ja in. Niissä ei viljellä sanaa “super”,eikä tuotteille haeta jotakin mystisiä tasoja, vaan pysytään uskottavalla levelillä. Uskottavuus on ehkä juuri se sana, jolla Vogelin tuotteita kuvaisin.

Uskottavuuden eteen onkin tehty työtä. Bioforcella yli 10 vuotta echinaceaa eli punahattua tutkinut tutkija, Roland Schoop (kuva alla) aloitti aikanaan Bioforcella tehtävänään löytää punahatulle vaihtoehtoja. Tämä johtui muutamasta p10negatiivisesta julkaisusta punahattuun liittyen, jonka myötä monet kilpailijat luopuivat ko kasvin vaikutuksia tutkivista hankkeista. Schoop etsi ja etsi kukalle korvaajaa, mutta ei löytänyt mitään sen vertaista. Niinpä Bioforce otti riskin ja teki päinvastoin kuin kilpailijansa: panosti punahatun tieteelliseen tutkimukseen — miljoona euroa.

Schoopin kanssa oli kiinnostava keskustella, eikä hän edes ehtinyt presentaatioonsa asti. 🙂 Sen sijaan poikkesimme suunnitelmasta ja keskityimme puhumaan mm. antibioottiresistenssistä ja suomalaisten skeptisyydestä luonnonantimien parantavia vaikutuksia kohtaan. Tutkijaa on ihmetyttänyt se, miten Skandinaviassa, missä elämme keskellä puhdasta ja upeaa luontoa, olemme selvästi keskieurooppalaisia epäileväisempiä, mitä tulee vaikkapa homeopatiaan.

Koska suomalaisiin tehoavat numerot ja itsekin olen kiinnostunut siitä mitattavissa olevasta näytöstä, mitä luonnonlääkinnän osalta on olemassa, halusin kuulla Bioforcen tieteellisestä tutkimustyöstä mahdollisimman paljon. Sain Schoopilta käsiini kirjasen Echinacea on today´s world, joka on julkaistu syksyllä 2012.  Kyseessä on punahatun tehot tieteellisesti todistava tutkimusraportti,  joka koostuu sekä Sveitsissä, Saksassa että Englannissa, eri yliopistoissa tehdyistä tutkimuksista. Tutkimusten takana on joukko asiantuntijoita: Giessenin yliopiston professori Stephan Plescka, Lontoon yliopiston tohtori Margaret Ritchie ja professori Michael Heinrich , tohtori Ronald Eccles Cardiffin yliopistosta (tutkinut paljon mm. parasetamolia), sekä korva-, nenä- ja kurkkutautioppispesialisti, professori Andreas Schapowal.

kc-echinaceapeltoKeväinen punahattupelto

Suomessa(kin) Echinaforce on yleinen flunssalääke, jonka tehon moni meistä on käytännön tasolla itse todistanut. Saattaa silti olla, ettei moni ehkä hoksaa lääkitsevänsä itseään kasveilla, rohdosvalmisteella. Että haetaan vaan apteekista tuttu tuote, sen kummemmin ajattelematta. Jos tavallista kuluttajaa kehotettaisiin hakemaan luontaistuotekaupasta punahattu-uutetta, kertoen taustaksi jo Amerikan intiaanien havainneen sen vaikutukset, menisi homma ehkä samaan lokeroon kuin homeopatia ja muu “hömppä”, mutta kun tuote nimeltä Echinaforce löytyy apteekista, ei asiaa juuri kyseenalaisteta. Hyvä niin! Echinaforceen laitettu tutkimusraha on mielestäni tärkeä esimerkki siitä, että luonnossa on aivan varmasti vaikka kuinka paljon sellaista, jonka asiaan vihkiytyneet jo tietävät, mutta väittämille on vielä saatava lääketieteellinen totuus. Tällaisten tutkimusten rahoittajia vaan lienee aika vaikea löytää (isoimmat rahat kun liikkuvat tavanomaisen lääketeollisuuden puolella).

kc-echinaceapelto2Kuva: 247moms.com

7590_2_ECHINAFORCE-punahattu-uute-50mlKonkretiaa! Echinacea on today´s world sisältää kiinnostavaa tutkimusnäyttöä punahatun vaikutuksista. Punahattua on tutkittu samoilla kriteereillä kuin synteettisiä lääkkeitäkin ja se on yhtä turvallinen käyttää. Pakko mainita taustaksi, että punahatusta negatiivisia tutkimustuloksia vuonna 2005 saaneella tutkijalla, Ronald Turnerilla oli mitä ilmeisimmin rahoittajinaan tahoja, jotka hyötyivät suuresti echinacean osalta negatiivisista tutkimustuloksista.

The study was widely publicised as positive proof that echinacea was no better than a sugar pill and thus a total waste of time — and money — despite its ongoing popularity worldwide as a natural cold and flu remedy, and despite the fact that two of the researchers, including Dr Turner, turned out to have “financial arrangements” with manufacturers of antibiotics, antibacterial soaps, facial tissues and over-the-counter cold and flu remedies, according to one media report.

Lähde: Business Day Live 

Oli miten oli, on useissa tutkimuksissa  sittemmin saatu aikaan aivan päinvastaisia tuloksia. Cardiffin yliopiston vuonna 2009 ja 2012 tehdyt, professori Ecclesin johtamat tutkimukset osoittivat, että punahattu-uute on erinomainen lääke sekä flunssan ehkäisyssä että sen hoidossa — ihan niin kuin moni meistä omasta kokemuksestaan tietääkin. Ecclesillä on alalla poikkeuksellisen laaja asiantuntemus, mitä tulee flunssan hoidon tutkimiseen ja hän on tutkinut paljon mm. parasetamolia. Professorin kokemus tavanomaisella puolella on ollut etuna ko tutkimuksen uskottavuudessa, koska punahattua on tutkittu aivan kuten synteettisiä lääkeaineitakin, samoin kriteerein. Eccles havaitsi myös, ettei punahattu-uutteen käyttöön liity minkäänlaisia terveysriskejä, esimerkiksi riskiä allergisista reaktioista (niin kuin Turnerin aikaisemmat tulokset väittivät). Ecclesin tutkimusraportin mukaan punahattu-uute lyhentää potilaan flunssan kestoa ja pidentää frekvenssiä, jolla flunssiin sairastutaan.

Punahattu-uutteen havaittiin tehoavan parhaiten käyttäjillä, joilla on huono immuunivaste, eli taipumusta sairastua usein flunssaan. Heniköillä, jotka kärsivät keskimääräistä enemmän stressistä ja nukkuvat liian vähän, polttavat paljon jne. saivat tutkimuksissa punahatusta suurimman hyödyn. Sen sijaan: mikäli koehenkilön immuunivaste oli hyvä, ei punahattu toiminut yhtä tehokkaasti. Se toimii siis parhaiten heikentyneen immuunikyvyn omaavalla käyttäjällä.

Tulokset punahatun lääkinnällisistä tehoista on avattu seikkaperäisesti jo mainitussa Echinacea in today´s world -raportissa, tutustu siihen jos olet kiinnostunut aiheesta enemmänkin.

On melkein hämmentävää, että Echinaforcen vaikutusten todistaminen on niellyt miljoonan, kun maallikkona ja uutteen käyttäjänä tuntuu, että uutteen vaikutushan on todistettu käytännön tasolla jo vuosisatojen ajan. Mutta niinhän se on, että on suljettava pois käytön riskit ja myös todistettava tieteellisesti, että myyntiväittämille on perää. Itselleni punahattu ja siihen panostettu tutkimus on uskottava referenssi siitä, että luonnosta löytyy potentiaalisia lääkkeitä varmasti paljon muitakin, sellaisiakin, joista emme vielä tiedä, tai joista vasta tietävät alkuperäiskansat tai ne kylän vanhimmat. Suomessakin on aivan varmasti ollut vielä sodan aikaan paljon arvokasta tietoa siitä, miten suomalainen luonto lääkitsijänä toimii, mutta valitettavasti monen vanhan ihmisen osaaminen ei ole jälkipolvia kiinnostanut. Onneksi monet oman ikäpolveni ihmiset ovat jälleen kiinnostuneita luonnosta lääkitsijänä!

Osti muuten zürichiläisesta apteekista lapsille tarkoitettuja Echinaforce-tabletteja, kun en muistanut nähneeni sellaisia Suomessa ollenkaan. Näitä saa antaa neljöstä ikävuodesta ylöspäin, joten ensi talvena Isla saa ennaltaehkäisyyn ekat punahattu-uutetablettinsa. 🙂

Psst… Kamerassa on vielä kuvia Bioforcen tehtailta ja muutakin, taitanee siis olla vielä kolmannen postauksen paikka aiheeseen liittyen tulossa.

*Sisältöyhteistyö Vogelin, Bioforcen ja Suomen Blogimedian kanssa