Menu

Onko savuaromin käyttö turvallista?

Koko Suomi on seonnut porkkalasta ja hyvä niin: onhan se positiivista, että vegaaniresepti saa jengin tyhjentämään kaupan savuaromista. Vai hmm.. onko? Nimittäin juuri se savuaromi. Mitä se oikein on?

Kollegani Mats-Eric Nilsson kirjoittaa Aitoa ruokaa -kirjassaan, että “Savukinkusta pitäisi saada selville, onko savunmaku saatu aikaan aromeilla” ja jatkaa, että aina tätä ei kuluttaja voi tietää, koska valmistajat kikkailevat tuoteselosteiden kanssa. Että jotkut valmistajat esimerkiksi savustavat tuotetta vähän, jotta pakkaukseen saadaan tieto aidosta savustamisesta ja että sen lisäksi sitten käytetään aromiaineita. Itse suhtaudun aromiaineisiin varauksella, koska haluan, että ruokani kostuu aidoista, ei keinotekoisista mauista.  Mausteita kyllä käytän, mutta kaikenlaiset makuseokset ja keinotekoiset makucocktailit jätän mielummin muille. Esimerkiksi natriumglutamaatti E621 on kielletty lastenruoissa ja iheuttaa monille aikuisillekin ns. “kiinalaisen ravintolain oireyhtymää”. Tosin natriumglutamaatin kohdalla minusta paljon isompi haitta, on se, että natriumglutamaatti sitoo itseensä hyvin vettä ja maustaa mauttoman mössön haluttavaksi. E621 on siis erinomainen keino tehdä rahaa raaka-aineista, jotka ovat mauttomia (ja todennäköisesti ravinneköyhiä) ja myös lisätä tuotteen tilavuutta eli saada siitä paremmat hillot.

No mutta se natriumglutamaatista. Takaisin savuaromiin.

USA:ssa toimiva Red Arrow on maailman suurin savuaromin tuottaja ja lafkan kuvastosta voi valita, haluaako maustaa tuotteensa esimerkiksi Grillin´2055-aromilla, joka antaa vaikutelman hiiligrillaamisesta, vai josko sittenkin inspaisi Grillin´2057-aromi, joka imitoi avotuligrillaamisen makua Jälkimakuna savustettua pekonia imitoiva aromi puolestaan on nimeltään Grillin’ Chef’s Grill 3105. Samalla firmalla on myynnissä myös väriaineita, joilla ruoan saa näyttämään grillatulta, vaikka tuote ei olisi tulta nähnytkään (lue lisää aiheesta täältä).

Yksi asia onkin se, että kuluttajaa huijataan ostamaan jotakin savustettuna, joka ei todellisuudessa sitä ole ja toisaalta toinen asia on se, onko näistä aromiaineista ihmiselle haittaa.

savuaromi_ekoloViranomainen on tiedottanut vuonna 2010, että savuaromien käyttö elintarvikkeissa vähenee. Syynä ovat terveydelle haitalliset aineet, joita savun tuottamisen yhteydessä syntyy: näitä aineita päätyy myös savuaromiin. Savuaromi valmistetaan kondensoidusta savusta, josta poistetaan haitallisia aineita kuten esim. tervaa. Lopputuotteessa kuitenkin saattaa olla haitallisia kemikaaleja, mutta toisaalta niitä syntyy ihan luonnollisessakin savustamisessa. Tällä logiikalla koko savustaminen pitäisi kieltää.
Viranomaisen mielestä savuaromi on savustamista turvallisempaa, koska savuaromin pitoisuutta on mahdollista säätää. Perinteisen savustamisen yhteydessä syntyy polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä, jotka ovat perimään vaikuttavia, syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Näitä savuaromeissa ei ole ja elintarvikkeille on asetettu myös PAH-rajat vierasainelainsäädännössä” (lue lisää ruokatieto.fi).

Usein otan blogissa viranomaisia varovaisemman linjan, mutta savuaromi-keississä olen samoilla linjoilla siitä, että jos syöt savustettua ruokaa hyvillä mielin, ei savuaromiakaan ole syytä boikotoida. Savustaminen noin lähtökohtaisesti tuottaa kemikaaleja, joita meidän ei ole fiksua syödä, joten kohtuus ehkä on tässä se avainsana.

Jouluna voinee siis syödä porkkalaa ihan turvallisin mielin.

Kuten huhu kertoi, on savuaromi tosiaan myyty porkkala-huuman vuoksi loppuun monesta paikasta. Vegekaupasta sitä ei näköjään löydy, eikä Ruohonjuuren nettikauppa antanut osumaa ollenkaan, mutta Ekolon sivuilla kerrotaan, että muutama on hyllyssä (kuva). Ja luulisi isoista marketeista löytyvän myös.

Itse en ehkä ole kuitenkaan aromien käyttäjätyyppi, mutta en nyt ihan kauheaa vatsahaavaa ottaisi savuaromin käytöstä kuitenkaan. Maukasta joulua jengi, aitojen ja niitä imitoivien makujen maailmassa!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.