Menu

Helsingin kaupunki kielsi lapsilta ksylitolit

Lapsi aloitti tänään loman jälkeen päiväkodin. Minusta on hienoa, että meillä on päivähoitojärjestelmä ja Islan tarha on vieläpä ihan huippu! On silti muutamia asioita, joita jaksan ihmetellä, esimerkiksi ainainen ksylitolipastilliongelma. Kysehän on siitä, että kaupungilla ei ole ollut varaa maksaa pastilleja kaikille ja siksi vanhemmat ovat päiväkotikohtaisesti hankkineet niitä itse. Tänään kuulin, että Helsingin kaupunki on kieltänyt vanhempia enää kustantamasta lapsille ksylitolia: varhaiskasvatusviraston mielestä pastilleissa on tukehtumisvaara*.

Oma 3-vuotiaani ei ole koskaan meinannut tukehtua ksylitolipastilliin, ruokaa ja vettä sen sijaan on mennyt väärään kurkkuun monesti. Onko suuhun sulava pastilli isompi riski kuin näkkäri, herneet — tai Leegopalat? Minulle perusteltiin päätöstä myös sillä, että ”lapsi voi tunkea pastillin sieraimeen tai korvaansa”. Voi luoja.

kc-hakkarainen

Lapsi ruokailee päivässä noin viisi kertaa, joista 1-3 kertaa päivähoidossa. Monessa perheessä lapset ovat oppineet pitämään huolta hampaista nappaamalla ruoan jälkeen ksylitolipastillin, niin meilläkin tehdään. (Toki pari kertaa päivässä myös harjaamme hampaat). Ksylitolin käyttöön neuvoo myös Hammaslääkäriliiton toiminnanohjaaja Matti Pöyry:

– Ksylitolla on todistettu olevan selvä teho hammaskariesta aiheuttavan bakteerin vähentämisestä suussa. Kyllä siinä aika pienillä panostuksilla voidaan saada hyvää aikaan pitkäksi aikaa elämässä eteenpäin.

Lähde: yle.fi

Jos ruokavaliomme olisi kuten ”luonto on sen tarkoittanut”, emme tarvitsisi ksylitolia ensinkään, enkä minä varsinaisesti ole mikään pastilliuskovainen, todellakaan. Siksi kysyinkin Malmin päivähoidon päälliköltä, että jos kerran ksylitoli kielletään, niin ehkä sitten voitaisiin lopettaa myös lisätyn sokerin käyttäminen lasten ruoissa. Sehän olisi mahtavaa! Kyllä marjojen ja hedelmien oma sokeri riittää hyvin makeuttajaksi. Sitäpaitsi:

Pureskelua vaativat marjat ja hedelmät, jotka sisältävät luontaisesti sokereita (glukoosia, fruktoosia, sakkaroosi), lisäävät syljen eritystä, mikä osittain estää sokereista aiheutuvan happohyökkäyksen. Maidon sokeri, laktoosi, ei aiheuta suun pH:n alenemista maidon sisältämien puskureiden ansiosta. Lisäksi maidon kalsium ja fosfori edistävät liuenneiden mineraalien kiinnittymistä kiilteeseen.

Lähde: avoin.helsinki.fi

Sokerista luopumisesta ”voisi varmaan keskustella” minulle todettiin, mutta skeptinen kun olen niin veikkaan, että tilalle tulisi aspartaami tai muu vastaava keinomakeuttaja, joten ehkä ei kuitenkaan. Sokerista luopuminen on todennäköisesti liian iso kustannuskysymys.

Joskus muinoin päiväkodissa hoidettiin hammasterveyttä harjaamalla ja esimerkiksi Liperin kunta on testannut harjaamista esiopetuksessa. Minusta lasten hampaiden harjaaminen päiväkodeissa olisi oikein jees, mutta viehän se henkilökunnalta paljon aikaa ja on isompi vaiva kuin pastilli. Silti: jos kerran pastillit kielletään, olisi päiväkodeilla mielestäni velvollisuus ottaa ksylitolin tilalle hammasharjat (tai joku muu fiksu ratkaisu). Ei kai tilanne voi mennä siihen, että vain lopetetaan lasten hammaskunnosta välittäminen?

* Varhaiskasvatusvirasto on linjannut, että esiopetusikäisille ksylitolipastillit sallitaan, 5-vuotiaille pastilli ei kaupungin mukaan ole enää tukehtumisriski.