Suomen Blogimedia

Mainosyhteistyö

Oi elämä

Näin viiden tunnin yöunilla elellessä ei juuri tule ehtineeksi tuottaa blogiinsa niin paljon ja sisältöä kuin haluaisi. Onneksi tiedän, että tämä on vain yksi elämänvaihe, kai tämä piakkoin alkaa helpottaa (niin varmaan).

Vaikka väsyttää ihan hemmetisti, on jaettava tämä kanssanne: tänään voimavanteilin ekaa kertaa pitkään aikaan. Lopetin sen loppuvuodesta viime vuonna heti tehtyäni positiivisen raskaustestin, koska voimavanne ryttyyttää vatsan seutua tosi lujaa, ja tietenkin sitä on vähän paranoidi, kun tajuaa, että sisällään kasvaa ihminen. Ei tee mieli runnoa vatsaa.

Vaikka urheilin vikoille raskausviikoille saakka, vanteeni on nojannut kellarin seinään melkein vuoden ja tänään laittaessani treenisoundtrackin korville ja vanteen pyörimään aloin itkeä. Sellaista onnellista itkua, kuin tavatessaan vanhan rakkaan ystävän.

kc-treeniItkupilli sikaonnellisena

En koskaan olisi voinut kuvitella, että liikkumisesta tulee minulle näin merkityksellistä. Kun kokee raskauden — toistamiseen — arvostaa entistäkin enemmän hyväkuntoista vartaloa, joka toimii normaalisti. Juokseminen, hyppiminen, vatsallaan nukkuminen, lapsen syliin nostaminen, rutistamalla halaaminen, kuperkeikat, päälläseisonta, pyöräileminen — ja se voimavanteilu. Kaikkea tätä kaipasin tosi kauan ja nyt se on taas mahdollista! Kaipaan tietty myös bikinivartaloa, mutta jo edellämainittujen asioiden toteuttaminen on voitto. Raskaus opettaa armollisemmaksi itseään kohtaan. Vaikka mahani on löllö ja kuuden vuoden takainen minä olisi aivan järkytyynyt siitä, miltä keskivartaloni parhaillaan näyttää, on tämän päivän minä maailman onnellisin, kun voin taas liikkua. Ja fillaroida. Ja nukkua vatsallani.

Moni blogi ja kirjakin on saanut alkunsa, kun kirjoittajansa on menettänyt terveytensä ja sitten saanut sen takaisin. Sellainen muuttaa ihmistä ja sellaisen haluaa jakaa muiden kanssa.  Jos vaikka voisi auttaa muita samojen ongelmien kanssa painivia. Minunkin vatsaongelmani muuttivat minua ja siten blogini sai alkunsa. Opin arvostamaan tervettä suolistoa saadessani sen vihdoinkin kuntoon. Samalla tavalla arvostan toimivaa kehoa, jouduttuani useamman kuukauden ajan himmailemaan.

Miksi piti jakaa tämä tänne? No kun minusta tuntuu, että kauhean moni ei tajua, kuinka mahtavaa on se, että omaa terveen kehon. Jolla voi tehdä mitä vaan! Joten tehkää ja nauttikaa, pyöräilkää täysillä!

Ei mulla muuta…. Meen nyt nukkumaan — mahalleni. Ehkä teen yhden kuperkeikan eka, ihan vaan koska voin. :D


Mukaan maitotutkimukseen?

En käytä juurikaan lehmänmaitotuotteita, koska vatsani menee niistä pahasti sekaisin; suolisto voi protestoida pari päivää yhtä kermajäätelöä. Kesällä 2009, asuessamme Berliinissä, hämmästyin, kun tajusin voivani käyttää paikallisia luomumaitotuotteita ja sittemmin olen havainnut, että pystyn tosiaan käyttämään joitakin ulkomaisia maitotuotteita, tavallisiakin (ei siis vain luomua).

Oman kokemuksen myötä aloin kaivaa aihetta ja syntyi Yle Silminnäkijä -dokumenttini Pilattu Maito (2013), jossa pohdin eri teorioita siihen, miksi suomalaiset eivät enää kestä tavallista maitoa, vaan kaiken pitää olla laktoositonta.

kc-dokkari

Hämmentävää on se, että monet laktoosi-intolerantikot pystyvät käyttämään — paitsi kalliita laktoosittomia tuotteita — myös aivan käsittelemätöntä maitoa, raakamaitoa. Päätin testata tätä osittain urbaanina legendana pitämääni väitettä dokumentissani ja hämmästyin itsekin sitä, että kaikista testaajistamme (heitä oli muistaakseni 15) jokainen laktoosiongelmainen pystyi käyttämään raakamaitoa oireitta. Vain yksi testaaja reagoi raakamaitoonkin ja hänellä oli maitoproteiiniallergia, eli hänen kuuluikin reagoida.

Ei dokkarista sen enempää, mutta jos nämä asiat ovat itsellesi tärkeitä, voit ehkä auttaa uudessa tutkimushankkeessa. Vihdoinkin nimittäin tätä dokumentissa pohtimaani ilmiötä tutkitaan yliopistotasolla: Turun yliopistolla haetaan testaajia ja olisi hienoa, jos tätä(kin) kautta löytyisi testiryhmään ehdokkaita.

Täytyy tosin sanoa, että en tiedä hakuajan tarkkaa deadlinea, joten täytyy toivoa, että haku on vielä auki! Tässä speksit:

Jos koet saavasi vatsaoireita kaupallisesta maidosta, mutta pystyt käyttämään tilamaitoa, saatat olla etsimämme henkilö!

Haemme kaupallisesta maidosta vatsaoireita saavia 18–65-vuotiaita vapaaehtoisia miehiä ja naisia tutkimukseen, jossa selvitetään homogenoidun ja pastöroidun sekä homogenoimattoman ja pastöroimattoman maidon aiheuttamia vatsavaivoja nieltävän SmartPill -kapselin avulla.

Turun yliopiston Biokemian laitos, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus sekä Turun kaupunginsairaala toteuttavat tutkimuksen syksyn 2014 aikana. Tutkimus sisältää kullakin tutkittavalla kaksi noin kuuden tunnin tutkimuskäyntiä, joiden aikana nautitaan ateria, niellään kapseli ja otetaan verinäytteitä 4 tunnin ajan. Kapseli lähettää signaalin vyöllä tai yöpöydällä pidettävään vastaanottimeen, jota tutkittava kantaa kunnes kapseli on poistunut ulosteiden mukana. Tutkimuskäyntien välillä pidetään kahden – kuuden viikon tauko ennen seuraavaa. Tutkimukseen valittavat henkilöt toimivat itsensä kontrolleina. Ennen tutkimusta tutkittavat henkilöt noudattavat maidotonta ruokavaliota sekä pitävät oirepäiväkirjaa 5 päivää ennen tutkimusta ja 5 päivää sen jälkeen.

Tutkimukseen osallistumisesta maksetaan kertakorvaus 250 euroa (125 euroa / tutkimuspäivä) tutkimuksen päätyttyä koko tutkimuksen ajan mukana olleille tutkimushenkilöille. Korvaus on veronalaista tuloa. Kunkin tutkimuspäivän päätyttyä tutkimushenkilöille tarjotaan runsaskuituinen lounas.

Voitte soveltua tutkimukseen, jos:
* koette saavanne vatsaoireita homogenoidusta ja pastöroidusta maidosta
* teille sopii tilamaito
* olette 18–65-vuotias terve mies tai nainen
* ette tupakoi
* painoindeksinne on 18,5—30 kg/m2 (selvitetään tutkimuksen alussa)
* teille ei ole tehty suolistoalueen leikkauksia tai teillä ei epäillä suolistosairautta
* ette kärsi kroonisesta ummetuksesta

Tutkimuksesta ei ole odotettavissa tutkittavalle välitöntä pitkäaikaista hyötyä. Tutkimuksen aikana otettavien verikokeiden tulosten tietämisestä saattaa kuitenkin olla tutkittavalle hyötyä.

Mikäli olette kiinnostunut lisätiedoista tai osallistumaan tutkimukseen, ottakaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Puhelut mielellään arkisin klo 8-16.

Anu Nuora
FM, elintarvikekemisti
050 439 5535
anu.nuora@utu.fi

Elintarvikekemia ja elintarvikekehitys
Biokemian laitos
Turun yliopisto

 

Dokumenttini löytyy alta, mikäli et ole sitä vielä nähnyt.


Vihdoinkin: suomalaista luomubroileria

Sitä alkaa ilmeisesti olla ympäristönsä vaikutuksesta yhä enemmän kiinnostunut ja tietoinen siitä, mitä suuhunsa laittaa. Oma päätökseni on toistaiseksi vielä ollut syödä lihaa. En ole verisen pihvin ystävä, mutta vaaleaa lihaa syön mielelläni. Sen kun sanotaan olevan punaista terveellisempää.

Ei-niin-salainen paheeni on lapsuudesta asti ollut kaupan tiskiltä ostettu tihkuvan mehukas paistettu broileri, tiedättehän. Tehotuotetun eläinparan syönti ei kuitenkaan enää ole vuosiin tuntunut ajankohtaiselta, saati sitten miellyttävältä.

Siksipä olinkin niin iloinen, kun kuulin, että kauppoihin on vihdoinkin tullut myntiin kotimaista luomubroileria!

Ilouutisen takana on Lallin luomu/Luomu Invest Oy:n tuotemerkki L’Uomu Nokka; ensimmäinen suomalainen jatkuvaan kasvatukseen tullut luomubroileri. Tuotetta ovat kaivanneet muutkin kuin minä, se kun taitaa olla vähittäiskaupan tämän hetken kysytyin ”eioo”-tuote.

”Tavoitteenamme on luoda Suomeen pysyvästi luomubroilerin kasvatustilat. Haluamme tuoda ruokapöytiin hyvää ja luonnollisen pituista elämää eläneen kananpojan, jotta voimme tarjota alkuperäisen makuista ja näköistä ruokaa kuluttajille.”

- toimitusjohtaja Arto Jokinen / L´Uomu Nokka

L’Uomu Nokka- kananpojat ovat alkuperältään ranskalaista luomurotua, joka pystyy ja saa liikkua vapaasti.  Ne kasvavat tällä hetkellä kolmella tilalla Loimaalla, Peräseinäjoella ja Punkalaitumella. Puolet kananpoikien ravinnosta on omien tilojen luomuviljaa, toinen puolikas luomurehua, mikä takaa ravinteiden saannin. Liikkumatilaa ja valoa on tarjolla runsaasti, sekä ulkona että sisällä.

10696341_341706036010677_9034324152524413713_n

Kuva: L’Uomu Nokka

Tuottajan mukaan luomubroileri eroaa tehotuotetusta maultaan ja rakenteeltaan. Kun kananpoika saa elää alkuperäisen rodun pituisen ja tapaisen elämän, on liha kuulemma rakenteeltaan tiiviimpää ja aromiltaan monivivahteisempaa. Luomubroileri on myös – luonnollisesti – GMO-vapaata.

Mutta muuttaako luomuleima broilerinkasvatuksen täysin hyväksyttäväksi? Ei pelkästään, kirjoittaa tietokirjailija Elina Lappalainen Syötäväksi kasvatetut -blogissaan.

”Kannatan sitä, että kuluttaja saa äänestää kukkarollaan eläinten tuotantotavoista. Jotta kuluttaja voi vaikuttaa, tuotteiden on löydyttävä kaupan tiskistä. Siksi vaihtoehtojen tarjoaminen on hyväksi. Mitä suurempi osa tavallisen broilerin syöjistä siirtyy luomubroileriin, sen suurempi vaikutus sillä on eläinten hyvinvointia ajatellen.

Luomubroilereissa näyttää selvästi olevan eläinten hyvinvointiin liittyviä parannuksia normaalituotantoon verrattuna. En silti kykene varauksetta suosittelemaan sitäkään. Luomu ei ole sellainen omantunnon puhtaaksi pesevä leima, joka takaisi eläimille hyvän elämän. En ole varma onko sillä kanalle eroa, elääkö se 4000 vai 12 000 linnun parvessa. Ilmeisesti kana tunnistaa korkeintaan 80 lintuyksilöä, sen suuremmissa ryhmissä hierarkian muodostaminen ei onnistu. Ja vaikka nämä linnut syövät luomusoijaa, soijaa se on silti. Ja on muitakin kohtia, joissa tuotanto on normaalia parempaa, mutta sisältää silti kompromissin. Luomubroilerikaan ei elä luonnonmukaisesti ja täysin lajityypillisesti kanan elämää. Luomunkin on oltava tuottajalle taloudellisesti kannattavaa.”

– Elina Lappalainen / Syötäväksi kasvatetut

Mikäli broilerinlihaa haluaa syödä, on luomubroileri siis varmasti tehotuotettua parempi vaihtoehto. Hinta on suolainen: rintapalan kilohinta on about kaksinkertainen ”normaaliin” verrattuna, mutta se ehkä tekee broilerista enemmän spesialiteetin kuin jokapäiväisen arkiruoan. 

Ryhmäkuva pieni (kopio)Mutta maku, se on tietysti tärkein. Sain maistella L’Uomu Nokka -broileria tuotemerkin lanseeraustilaisuudessa. Ainakin niiden herkkujen perusteella olen täysin valmis luopumaan siitä tirisevästä tehobroilerista ja vaihtamaan sen luomulaatuiseen.

Luomubroileria saa jo ainakin S-Ryhmän kaupoista, hyvin varustelluista ruokakaupoista ja Kauppahalli24-verkkokaupasta, sekä tuoreena että pakasteena. 

Jutun kirjoitti Kemikaalicocktailin toimittaja Eeva Kortekangas-Kalmari


Suosikkipäähineeni: kotimainen turbaani

Välillä blogausta kirjoittaessaan tajuaa, että on jo tehnyt saman tekstin aikaisemmin. Kurkkaapa siis helmikuinen tekstini Kierrätysturbaanipäissään.

Syy päähineiden käyttööni on paitsi rajoittunut aika oman tukkalaitteen laittoon, myös pieni pää: mittasuhteeni paranevat päähineiden myötä. Nuppiani koristaa kuutena päivänä seitsemästä lippis, hattu, turbaani tai huivi, mikä nyt milloinkin sattuu olemaan käsillä.

Ekomuotiin panostavien liikkeiden valikoimista ei yleensä löydy päähineitä, mikä harmittaa tällaista hattuihmistä kovasti. Parhaat päähinelöydöt olenkin tehnyt kirppareilta — mutta Nurmen turbaani on poikkeus ja se onkin kaikista pää-asioistani se käytetyin.

Anniina Nurmen vaatemerkki perustuu eettisten ja ekologisten materiaalien käyttöön ja moni tuote valmistetaan myös vanhoista ylijäämäkankaista. Nurmi valittiinkin vastikään Vuoden Ympäristötekijäksi.

10660304_838953449462163_112058817141923153_n

Uusin Nurmi-turbaanini Geri

Sain Anniinalta vastikään viestin, että haluaisinko laittaa blogin kautta jakoon pari turbaania teillekin. Itse sain kuvan Gerin, joka kimaltaa juuri sopivasti tehdäkseen arjesta vähän kreisimmän! Samettinen Gunillakin löytyy, lesoilen sillä sitten myöhemmin.

Jos sinäkin haluat ryhtyä turbaaninaiseksi, on se nyt mahdollista! Kerro kommenttiosiossa, mikä Nurmen turbaaneista on suosikkisi:

Gigi  /  Geri /  Gunilla /  Carola

kc-nurmi.turbaanit

Gia / Gloria / Anita / Enni

Löydät turbaanit tarkempine infoineen Nurmen valikoimista.

Osallistumisaikaa on viikko, kaksi voittajaa valitaan. Osallistua voi siis sunnuntaihin 28.9. saakka ja voitta saa sen turbaanin, jonka on maininnut kilpailuun osallistuessaan.

… Ja jotta kaikki olisivat voittajia, tarjoaa Nurmi kempparilaisille -20% ale-koodin verkkokauppaansa. Koodilla “KEMPPARISYYS2014″ saat tilauksen yhteydessä -20% alennuksen 28.9. saakka.


Allekirjoitathan

Hoi te 35 000 ihmistä siellä. Olisipa hienoa nähdä teistä jokaisen nimi tämän adressin yhteydessä. Ydinvoimassa ei ole järkeä. Uusiutuvissa energiamuodoissa on! Järkeä ei ole myöskään siinä, että luomme riippuvuussuhteen seuraavaksi 70 vuodeksi venäläiseen ydinvoimaan sen sijaan, että panostaisimme energiantuotannon omavaraisuuteen.

Postaukseni on lyhyt, koska allekirjoitusaikaa on enää 14 minuuttia. Reagoithan? Kyse on isosta asiasta ja meidän jokaisen velvollisuus on tuoda oma äänemme kuuluviin, kun se on mahdollista. Löydät paljon lisää tietoa aiheesta osoitteesta puhutaanydinvoimasta.fi.

kc-vetoomus

ALLEKIRJOITA TÄÄLLÄ.

Allekirjoittamiseen tarvitaan vain nimi ja sähköpostiosoite.


Copyright 2011 Kemikaalicocktail · Lataa RSS