Info
x

Tämä blogi on yhteistyössä Imagen ja Suomen Blogimedian kanssa

Image › A-lehdet mediamyynti › Suomen Blogimedia ›

Marjoja ja maskaraa sähkökirjana

Yllätyksekseni pokkarit menivät viime viikolla kuumille kiville, harmitti myydä osalle teistä eioota. Myös kustantajan varasto on tyhjä, en tiedä otetaanko kirjastani kuudetta painosta. Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen: Marjoja ja maskaraa on olemassa sähkökirjana! Olin ihan unohtanut sen.

kc-mm.sahkoinen

Kun kerroin Atenalle, että menekkiä olisi, kunhan vain olisi kirjoja, polkaistiin kustantajan ja Elisan toimesta pystyyn kamppis, se kuuluu näin:

Marjoja ja maskaraa -kirjan voi tilata sähkökirjana Elisa Kirjasta kampanjahinnalla á 7,90 e käyttämällä etukoodia KEMPPARI. Tarjous on voimassa 24.12. eli jouluaattoon asti. Ohjeet kampanjakoodin käyttöön löydät täältä.
kc-pokkari

Onhan se fyysinen kirja yhä ihana, vaikka sähköisessä maailmassa elämmekin, mutta toisaalta sähkökirjoja voi hamstrata ihanasti tabletille kymmenittäin ja “raahata” niitä mukanaan vaikka maailman ääriin, ilman että painavat mitään.


Raakakakku for dummies: kinuskikakku

Syön raakakakkuja joka viikko, mutta itse olen valmistanut niitä vain muutamia kertoja, enkä koskaan tällaista, joka tehdään irtopohjavuokaan ja annetaan hyytyä pakkasessa. Eka kerta onnistui niin hyvin, että vastedes ei ehkä aina tarvitse ostaa muiden tekemiä raakiksia, voi leipasta helposti sellaisen itsekin.

kc-kinuskikakku1

Projekti sai alkunsa syksyn I love me -messuilla, joilla maistoin yhtä parhaista raakakakuista ikinä. Foodinin pisteen kinuskikakku oli niin älyttömän herkullinen, että pyysin Lasse Jalkaselta reseptiä. Mies vastasi pyyntöön tehtailemalla kakusta tuotteen, joka on nyt myynnissä Ruohonjuurissa ja Luontaistuntijat -liikkeissä.

Testasin tuotetta viime viikonloppuna kiitollisena, sillä oli kauhea kiire ja univelka ja halusin silti tarjota kylään tuleville ystäville jotakin hyvää ja fiksua. Tämä kakku on siis maidoton ja gluteeniton, eikä siinä ole valkoista sokeria — ja sen tekee helposti.

kc-kinuskikakku2

Käytännössä homma menee näin: pakkauksessa on resepti sekä kaikki raaka-aineet, mitä kakun tekemiseen tarvitaan. Kotoa tulee löytyä vuoka, nuolija ja pari kulhoa sekä blenderi tai vastaava, jolla saa pähkinätkin hienonnettua.

Kaikki raaka-aineet on pakattu erikseen ja reseptin seuraaminen on helppoa, kun jokaisessa pussissa lukee, mitä se sisältää. Cashew-pähkinät ja taatelit piti laittaa likoamaan iltaa ennen, mutta noin muuten kakun tekee nopeasti, kyseessä kun on vain raaka-aineiden hienontamista ja sekoittamista koneella.

kc-raaka-aineet.foodin

Kakku tehdään kahdessa osassa: ensin vuokaan levitetään pohja ja se saa kovettua jääkaapissa, sillä välin kun täyte sekoitetaan valmiiksi. Kun täytekin on laitettu vuokaan, annetaan kakun olla pakkasessa kuusi tuntia. Itselläni se ehti olla pakkasessa vain neljä tuntia, mutta se vaikutti riittävän ihan hyvin.

kc-kinuskikakku

Kinuskikakku on suussasulava ja juuri niin hyvä, kuin messuillakin. En usko, että kukaan pystyy mokaamaan tätä, koska ainoa, mitä itse pitää tehdä, on sekoittaa raaka-aineet. Aivan uskomattoman iisiä! Ainoa hankala juttu oli kaapia massa Vitamixin pohjalta, kannu kun on niin korkea. Jos siis omaan matalampireunaisen blenderin, käytä sitä.

Ripottelin kakun pinnalle pakkauksessa mukana olleet kookoshiutaleet ja murustin vielä pari piparia tuomaan joulufiilistä. Toimi hyvin!

Raakakakkujen konsepti on mielestäni melkein liian hyvä ollakseen totta, mutta toki tästä herkusta(kin) saa helposti kaloreita liikaa, jos näitä usein vetelee. Ystävät totesivat lauantaina, että maku on yhtä herkullinen kuin tavallisellakin kakulla, tämä toimii siis hyvin sellaiselle, joka ei ole aikaisemmin raakakakkuja maistellut.

Tänä jouluna teen joulupöytään juurikin tämän nimenomaisen kakun, sillä aikaa keittiössä häärimiselle on todella vähän ja tässä yhdistyy minimiduuni ja loistava lopputulos. Hinta on toki suolainen verrattuna johonkin pakastealtaan Dajm-kakkuun: 45-50 euroa kustantaa tämä… Mutta hinnan ymmärtää helposti kun tietää, kuinka paljon pähkinät ja muut raakakakkujen raaka-aineet maksavat. Hyvä puoli tässä on se, ettei tarvitse ostaa yhtään enempää raaka-aineita kotiin kuin kakkuun tarvitsee. Lucumat ja muut kun saattavat jäädä kokemattomalla kaapin perälle pölyttymään.

Tätä Foodinin kinuskikakkua myydään paitsi tuolla omassa nettikaupassaan, myös Ruohonjuurissa ja Luontaistuntijat -liikkeissä. Aika hyvä joululahjaidea muuten!


Late night shopping Kallio

Joululahjat kivijalasta -haasteeni sai kuin tilauksesta tuulta purjeisiin: huomenna keskiviikkona järjestetään Late night shopping Kallio -tapahtuma. Joukko paikallisia yrittäjiä pitää oviaan auki klo 21 asti. Duunin jälkeen ehdit hyvin käydä kotona rentoutumassa, ennen kuin lähdet joululahjakierrokselle. Mukana on melkein 30 yrittäjää, jotka löydät kaikki tapahtuman FB-ryhmästä.

kc-latenightshopping

Oma työhuoneenikin osallistuu: Karoliinalla on ovet auki, mikäli haluat hankkia joululahjaksi lahjakortin ekohoitolaan tai vaikka ostaa laadukasta luonnonkosmetiikkaa. Myös yksi paikallinen lemppariputiikkini, Cilla´s,  josta vastikään bloggasinkin, on mukana. Muita suosikkeja mainitakseni: Poola Kataryna,  Frida Marina, Soul Vintage, Folklore, sekä aivan uusi tuttavuus: Milk Helsinki.

kc-milkhelsinkiUusi putiikki Aleksis Kiven kadulla!

Päätimme lisäksi polkaista pystyyn kirppiksen, joten työhuoneeni Suuri & Mahtava on huomenissa kirpputori klo 16-21 välillä. Olen osan iltaa paikalla itse, myös Saara ja Leyla löytyvät täältä aarteineen. Tervetuloa glögille, kirppistelemään ja tsekkaamaan luonnonkosmetiikkaa osoitteeseen Fleminginkatu 2! Huom: Karoliina on paikalla klo 17 eteenpäin, meitsi jo klo 16 alkaen.


Lisäaineetonta Suomi-jäätelöä

Moni jäätelö on aikamoista huijausta. Kirjoitin aiheesta kesäkuussa postauksessa Kermajäätelössä ei ole kermaa ensinään. Postauksessa esimerkkinä käytetyn Rainbow Mansikka kermajäätelön pääraaka-aine on rasvaton maito. Aikamme elintarviketuotantoa jotenkin aika osuvasti kuvaavaa minusta. Lisäksi kun ostat esimerkiksi kotimaiseksi miellettyä Pingviini-jäätelöä, kilahtavat eurot Nestlén kassaan. Jäätelöaltaasta saa hakemalla hakea tuotteita, jotka ovat sitä mitä väitetään.

En syö usein jäätelöä, koska lehmänmaito, koska vatsakivut. Pidän kyllä jätskistä, mutta ne muutamat jädet vuodessa syön yleensä kesähelteellä, silloin kun nyt vaan on pakko ostaa jätski. Silloin ostan jotain superhyvää jädeä, mieluiten jäätelökioskista. Niinä parina kertana otan sitten ne jälkiseuraamuksetkin. Jäätelösuhteeni kun tietää, onkin vähän hassua, että olen syksyn mittaan testaillut juuri jäätelöitä.

kc-jaatelot

jc-jadet1

Suomessa kulutetaan jäätelöä henkeä kohden eniten Euroopassa. Se on minusta kummallinen fakta. Johtuukohan se pitkästä ja pimeästä talvesta, että jollain makealla on pakko tuoda iloa elämäänsä, vai siitä, että sitten kun sitä aurinkoa vihdoin on, vetää jengi jäätelöä kaksin käsin? Mene ja tiedä, mutta suomalaiset rakastavat jäätelöä. Onneksi voimme tyydyttää himomme muulla kuin globaalien jäätelöjättien tuotteilla, joissa on usein paljon turhia lisäaineita.

kc-jymy

Sain alkusyksystä ovelle toimituksen, josta ei voinut kieltäytyä: uutta, kotimaista luomujäätelöä. Pakkohan sitä oli maistaa! Luomujäätelö Jymy-pikareita tuli taloon sen verran, että järkkäsin jäätelöbuffan ystäville, koska muuten olisin ollut jätskivuoren keskellä vielä ensi kesänä. Onneksi ei ollut vaikea ylipuhua tyttöjä hommaan.

kc-jaatelot2

Pimppasimme lokakuun pimeydessä kynttilänvalossa Jymy-annoksiamme ja arvioimme jäätelöiden makuvaihtoehtoja, joita on viisi: vanilja, suklaa, mansikka, maitokahvi ja — vähän yllättävä — puolukka. Juuri puolukka kiinnosti minua eniten, mutta suosikikseni nousi yllättäen mansikka. Ehkä siksi, että mansikkajäätelö on yleensä liian makeaa ja myös vähän tylsän makuista. Tämä sen sijaan ei ollut ällömakeaa ollenkaan ja maistui tosi luonnolliselle mansikalle, melkein kuin olisi nauttinut tuoreita mansikoita kesällä. Ymmärsin mistä maku johtuu tutkiessani tuoteselostetta: Jymyn mansikkajäätelössä on aitoa mansikkaa on huimatat 30% tuotteesta. Markkinoilla kun on mansikkajäätelöä, jossa mansikkaa on 3%. Siinä on vähän eroa.

Se mainitsemani puolukka ei ollut niin ihmeellinen kuin olisin toivonut, mutta mansikan lisäksi tykkäsin Jymyn vaniljajäätelöstä. Aivan ihanan täyteläistä ja hyvää pelkältäänkin. Noin yleensä en kyllä nauttisi vaniljajätskiä ilman ehostusta.

Minulle kerrottiin muuten, että näissä on sokeria vähemmän kuin monissa markkinoiden jäätelöissä, mutta myönnän, etten ole tehnyt tällaista vertailua itse. Kannattaa siis tarkistaa se, mikäli sokerimäärillä on itselle merkitystä.

kc-jadet2

kc-kolmekaveria

Myös toinen kotimainen jäätelö on ollut testissä syksyllä: Kolmen kaverin jätskit ovat tuttuja jo parin vuoden ajalta. Olen tosin maistanut niitä vain kerran ennen tätä testijaksoa, mutta se yksi kerta jäi mieleen: täyteen ahdetun Lumi-putiikin avajaiset, jossa kaikki jonottivat koko ajan uuden, pienen jäätelömerkin ständille hamstraamaan aivan ihania makuja. Vadelma-valkosuklaa, mustaherukka-appelsiini ja mustikka-kaardemumma — täydellisiä makupareja kaikki! Juuri makupareissa onkin Kolmen kaverin jäätelön vahvuus.

kc-vadelmavalkosuklaa

Tämä kuvan vadelma-valkosuklaa -jäätelö oli ehdoton suosikkini. Huh mitä kamaa! Ja siis mustikka-kaardemumma! Kuka edes hoksaa yhdistää nämä maut keskenään? Kaikki eivät varmasti tykkää, mutta mulle kyllä osui ja upposi. Tiedän nyt mitä ostan sitten, kun on pakko saada se jäätelö. Tai tarjota vieraille jotakin ihanaa.

kc-mustikka-kaardemumma

Vaikka makuasioista ei voi kiistellä, on tietenkin kutkuttavaa vertailla näitä kahta, pientä ja kotimaista jäätelömerkkiä tuotteineen keskenään. Kolmen kaverin vadelma- ja mansikkajäätelöt hävisivät mielestäni Jymyn vastaaville, mutta Kolmen kaverin suklaa voitti Jymyn version kyllä. Kolmen kaverin suklaajäätelössä on suklaalastuja, jotka lohkeilevat ihanasti suussa. Makukokemus on aika täydellinen.

Sekä Jymyn että Kolmen kaverin jäätelö valmistetaan kotimaisesta maidosta. Molemmat brändit valmistavat aitoa jäätelöä lisäaineettomasti. Lisäksi Jymy on luomua. Jymyn sivuilla kerrotaan, että käyttämänsä maito tulee “Suomisen tilan onnellisista lehmistä”. Tässä kohtaa väittämän uskoo, muissa yhteyksissä vastaavat imelyydet lähinnä ärsyttävät.

onnellisetlehmatKuva: jymy.fi

Kolmen kaverin sivuilla kerrotaan, että jäätelönsä valmistetaan “puhtaista ja raikkaista lähellä tuotetuista raaka-aineista. Käyttämämme maito ja kerma tulevat kotimaisilta tiloilta. Marjat taas on poimittu kotimaan metsistä tai kotimaisilta marjatiloilta”.

Kuluttajan silmään ja korvaan (ja suuhun) sekä Jymy, että Kolmen kaverin jäätelöt ovat ilahduttavia ja aitoja vaihtoehtoja. Molempien takana on sitäpaitsi kiinnostavat tyypit: Jymy on Jyrki Sukulan perustama jäätelöbrändi ja Kolmen kaverin jäätelöt ovat kolmen ystävyksen, sympaattisten Saulin, Ilkan ja Heikin kreisi päähänpisto: jäätelön valmistamisesta mitään tietämättömät ystävykset perustivat jäätelötehtaan itähelsinkiläideen lähiöön, eikä ehkä ihan moni uskonut herronjen ideaan aluksi. Kolmen kaverin jäätelöt ovat kuitenkin olleet menestys ja Sukulakin on kertonut, kuinka jätskinsä viedään käsistä. Onneksi meille jäätelöhulluille on vihdoinkin kaksi näin hyvää vaihtoehtoa.

Jymy valittiin hiljattain vuoden luomutuotteeksi Image-lehden toimesta. On aika hassua, ettei kotimaista luomujäätelöä ole saanut aikaisemmin. Odotan yhä myös hetkeä, jona joku alkaa tuottaa kotimaista luomumaitosuklaata. Onhan sekin nyt kumma juttu, ettei moista ole vieläkään. Ehkä herra Sukulalla jo on projekti vireillä? ;)


Punajuurismoothie

On ollut vähän hiljaista reseptirintamalla, koska vauva, koska eka hammas, koska univaje. Mutta nyt on uusi smoothieresepti, jota olen vedellyt jo jonkin aikaa. Tää on aika hyvä!

Satsista tulee 2-3 annosta riippuen lasien koosta. Itse nautin tämän tosin yksin.

Punajuurismoothie

  • 1 dl punajuurimehua
  • 1,5 dl puolukoita
  • 1 dl kylmää vettä
  • 1 dl kookosvettä
  • 1 iso tai kaksi pientä (noin etusormen kokoista) porkkanaa
  • 1/3 isosta banaanista
  • pieni päärynä
  • inkivääriä peukalon pään kokoinen pala
  • 4 rkl maitorahkaa tai vaikka kaura- tai soijajogurttia

kc-punajuurismoothie

Punajuuri on sen verran vahvaa maultaan, että makeutta tarvitaan ja sitä tuovat hyvin banaani, päärynä ja kookosvesi. Inkivääriä tungen aina kaikkialle ja näin flunssakautena se on ihan fiksuakin. (Mutta miksi aina “peukalon pään kokoinen pala”?) Se tuo kivaa kulmaa smoothien makuun. Jogurtti, rahka tai vastaava tuo pehmeyttä ja proteiinia, toki voi käyttää varmaan proteiinijauheitakin hyvin, mutta se vaatii hieman viilaamista raaka-aineiden välisiin suhteisiin, ehkä hieman enemmän makeutta vaikka banaanista tai päärynästä?

kc-bionamehuPunajuurimehua voi varmaan tehdä itsekin, mutta minä en ole sellaista koskaan kokeillut. Korkeintaan jos olen keittänyt punajuuria ja on jäänyt keitinvettä paljon, olen säästänyt sen ja käyttänyt hyödyksi, mutta eihän se nyt ole sama.

Ostan punajuurimehua ekokaupoista tai Pasilan aseman K-kaupasta, koska vain sieltä olen löytänyt Kadarbikun tuotteita, joista olen kirjoitellut aikaisemminkin. Merkin porkkanamehu on mielestäni markkinoiden herkullisin ja käyn hamstraamassa sitä useamman pullon aina kun liikun Pasilan aseman nurkilla. Myös tähän reseptiin käyttämäni punajuuri-porkkanamehu on sellaisenaan ihan jees, mutta paljon karvaampaa kuin pelkkä porkkana, joka on suorastaan makea. Punajuuri toimii paljon paremmin smoothiessa kuin mehuna sellaisenaan, ainakin minusta.

Bionan punajuurimehua saa ainakin Ekolosta, varmaan myös Ruohonjuuresta ja hyvinvarustetuista marketeista. Tämä on ihan ehtaa punajuurimehua siinä, missä Kadarbikun tuotteessa on myös porkkanaa. Molemmat soveltuvat tämän smoothiereseptin toteuttamiseen hyvin.

Cillalta saadut viinilasit ovat kuin varkain ryhtyneet smoothielaseiksi. Onhan se nyt aika paljon ihanampaa nauttia tällaisista. Ei tule hotkaistua niin nopeasti kuin sellaisesta saavista, josta yleensä juon.

Jouluna voikin hyvin tarjoilla tätä punertavaa, virkistävää ja terveellistä smoothieta viinilaseista vieraille, vaikka aamupalalla, kun ei niiltä konvehtiövereiltä kukaan kuitenkaan jaksa syödä juuri mitään. Tämä keventää oloa ja ehkä myös vähän omatuntoa. ;)

EDIT. Joskus asiat ovat liian lähellä, että ne huomaisi. Kaivoin äsken kaapista glögiä ja tajusin, että mullahan on pullokaupalla Biottan punajuurimehua, joka myös sopii ihan täydellisesti tämän smoothien tekoon.  Biottan mehuja saa monista kaupoista, joten punajuurimehun saamisen näppeihinsä ei pitäisi olla vaikeaa.


Copyright 2011 Kemikaalicocktail · Lataa RSS