Menu

Mádara by Noora

Olen suunnitellut ja kehittänyt yhdessä luonnonkosmetiikkayritys Mádaran kanssa Pihlaja- ja Nokkonen -tuoteperheet,  ensimmäiset Pihlajat lanseerattiin Suomen markkinoille lokakuussa 2013 ja elokuussa 2014.

Kun minulla nyt on näitä kytköksiä, haluan valaista tällä sivulla yhteistyökuvioita sekä sitä, minkälaisista tuotteista on kyse ja miksi olen lähtenyt hommaan mukaan.

Olen seurannut latvialaisen naisnelikon työtä luonnonkosmetiikan parissa Mádaran alkuvuosista saakka (firma perustettiin 2006) ja ihaillut sitä meininkiä ja otetta, joka mádaralaisilla hommaan on. Kun Lotte, siskonsa ja kaksi ystäväänsä  päättivät perustaa luonnonkosmetiikkayrityksen, eivät he saaneet tukea idealleen tai edes lainaa pankista. Yritysideaan ei uskottu ja parikymppisten nuorten naisten oli hankittava rahoitus itse. He lainasivat perheiltään, ystäviltä, sukulaisilta ja perustivat Mádaran. Nykyään firma työllistää 40 henkeä.

kc-madara8

Vierailin Mádaran tehtailla Latviassa ensimmäistä kertaa kesällä 2012

Pääsin käymään Mádaran tehtailla kesällä 2012 bloggaajakilpailun myötä. Kerroin perustajille Lottelle ja Paulalle, kuinka olen ihmetellyt, ettei kukaan ole tehnyt Suoemssa “madaroita”, valjastanut suomalaista lähiluontoa kosmetiikkaan ja brändännyt hommaa yhtä hienosti kuin Mádara on tehnyt Latviassa. Onhan meillä joo esimerkiksi kotimainen Lumene hienoine luontoa syleilevine mainoslauseineen, mutta miksi sekoittaa upean luontomme raaka-aineisiin synteettisiä kemikaaleja? Miksi iholleen pitäisi levittää keinotekoista, kun olemme itse 100% luonnollisia?

Mádaran naiset jakoivat kanssani saman ajatusmaailman. Kyseessä on paitsi kuluttajien, myös ympäristön terveys. Käyttämämme synteettiset kosmetiikkakemikaalit päätyvät luontoon ja jopa eläimiin, ei kai tiedostava kuluttaja sellaista halua?

Mádara-vierailun toisena päivänä kävellessämme illalliselle Paula ja minä keksimme, että jospa tehtäisiinkin yhdessä Suomen markkinoille tuote, jossa on hyödynnetty suomalaisen luonnon antimia. Mádara oli juuri lanseerannut suomalaista koivunmahlaa hyödyntävän sarjansa ja firmassa oli havaittu, että luonnonkosmetiikkamarkkinat Suomessa ovat suotuisat. Suomalaiset ovat todella tykästyneet Mádaraan. En arvannut, että vuoden päästä pitelisin kädessäni valmista, omaa tuotetta!

Tiesin alusta alkaen haluavani tuotteeseen jonkin suomalaisen marjan. Ehdottamani pihlajanmarja valikoitui mukaan sen jälkeen kun Mádaran päästä oli vahvistettu, että raaka-aine sopii mainiosti kosmetiikan raaka-aineeksi.

rowanOlen useana vuonna kerännyt pihlajanmarjoja talteen, kuivannut niitä ja käyttänyt talven mittaan sisäisesti miettien, että monille ihmisille pihlajanmarja on ruokana täysin vieras raaka-aine. Harvat ovat sitä maistaneet, vaikka kaikki sen tietävät. Aloin jossain vaiheessa pohtia, kävisivätkö pihlajanmarjat mahdollisesti myös lähikosmetiikan raaka-aineeksi? Marjat ovat hyvin vitamiinipitoisia, ne sinnittelevät puissa vielä ensilumen tultua ja kestävät hyvin kylmää. Voisiko pihlajanmarjoista olla hyötyä ihon suojaamisessa viimalta ja kylmältä?

Mádara tekee Latviassa tiivistä yhteistyötä yliopiston laboratorion kanssa ja saatuani tietää, että pihlajanmarjan vaikuttavat aineet sopivat voiteeseemme, olin huippuiloinen! Mádaran kanssa kehittämässäni monitoimivoiteessa on sekä luomulaatuista pihlajanmarjauutetta että luomulaatuista pihlajanmarjaöljyuutetta

Pihlajanmarjauute saadaan Sorbus Aucuparia puun marjoista. Se sisältää paljon C-vitamiinia ja karotiinia (A-vitamiinin esiaste). Sillä on ihoa kiinteyttäviä, tulehduksenvastaisia ja antioksidanttisia vaikutuksia.

Lähde: madaracosmetics.fi

Pihlajan tilalla voisi olla voiteessa jokin muu vastaava, vitamiinipitoinen marja, mutta halusin kiinnittää ihmisten huomion sinne, missä hyvä raaka-aine menee hukkaan. Pihlajia kasvaa Suomessa kaikkialla ja syksyllä marjat usein jäävät puuhun lintujen ruoaksi, vaikka pihlajanmarjoissa on enemmän C-vitamiinia kuin yhdessäkään kaupan hevi-osaston raaka-aineessa. On siis korkea aika antaa pihlajanmarjalle vähän huomiota!

kc-dd-cream

Kuva: Dorit Salutskij, meikki: Katja Kokko /Jolie

Jo ennen kuin valitsimme raaka-aineeksi pihlajan, olimme sopineet kehittävämme monitoimituotteen. Halusin voiteen, joka toimii kaikkialla kasvoilta jalkapohjiin. Tehokosteuttajan, mutta nopeasti imeytyvän ja kasvoille tarpeeksi kevyen tuotteen. Joka olisi loistava käsirasvakin. Hämmentävää kyllä, olemme saaneet aikaiseksi juuri sen! Mutta mikä on tämä mystinen DD-kirjainlyhenne tuotteen nimessä?

Madara Pihlaja Daily Defence Protection Cream ei ole samanlainen kuin tämän hetken suositut BB- tai CC-voiteet, se ei ole samanlainen edes uusimpien DD-voiteiden kanssa. Madara asettaa uuden suunnan monikäyttöisille tuotteille ja lunastaa uuden tulkinnan lyhenteelle DD – Daily Defence.

Madara Pihlaja Daily Defence on juuri sitä mitä sen nimi antaa ymmärtää — kehitetty täyttämään ihon päivittäisen suojaamisen tarpeet. DD eli DAILY DEFENCE -voide toimii tehokkaana kasvo-, vartalo-, käsi- ja monitoimivoiteena.

Tämä koko keholle soveltuva voide kosteuttaa kuivaa ja karheaa ihoa, suojaa kylmältä ja tuuliselta säältä, parantaa rohtuneet huulet ja halkeilevat kantapäät, pehmentää kynsinauhoja ja sopii jopa rauhoittavaksi ihovoiteeksi vauvoille ja lapsille.

Lähde: madaracosmetics.fi

Halusin luoda Mádaran kanssa oman unelmatuotteeni: yhden tuubin, jonka sisältö toimii koko keholla. Olen jäävi, joten en viitsi tässä hehkuttaa niin paljon kuin haluaisin, mutta todettakoon tuotteen olevan juuri sellainen kuin toivoin.

Vaikka osa teistä harmitteli, että nyt minulla on kytköksiä luonnonkosmetiikkavalmistajaan, haluan ja aion silti jatkossakin kirjoittaa totuttuun tapaan eri brändeistä ja tuotteista blogissani. Ei tästä mitään Mádara-blogia tule. Ei minulle kuulkaa niin isoja rahoja ole lyöty tiskiin. 😉 Kerrottakoon silti avoimesti, että olen saanut yhteistyöstämme palkkaa ja nettoan myös tietyn prosentin tuotteen myynnistä.

Olen Mádara-projektista erittäin iloinen, koska vihdoinkin päässyt syvemmälle luonnonkosmetiikan maailmaan ja oppinut paljon siitä, miten luonnonkosmetiikkaa valmistetaan ihan käytännön tasolla. Halusin kääntää kuluttajien ja myös kosmetiikkateollisuuden katseen tuttuun lähiraaka-aineeseen, jota aikaisemmin ei ole totuttu kosmetiikassa näkemään. Puhumme paljon lähiruoasta, miksi emme lähikosmetiikasta? Toivottavasti tämä pian muuttuu!

Tarkkasilmäiset huomaavat tuoteselosteesta, että voiteessa on käytetty kosteuttavana raaka-aineena sheavoita. Se ei ole lähiraaka-aine, mutta syy sheavoin käyttöön on vegaanisuus: halusin tuotteesta ehdottomasti vegaanisen. Siksi emme käyttäneet mehiläisperäisiä raaka-aineita  — joita olisi löytynyt lähempää — kosteuttajana, vaan otimme tilalle mainion tehokosteuttajan sheavoin. (Vinkkinä todettakoon, että jos jotakuta Pihlajavoiteen tuoksumaailma ei miellytä, kannattaa testata ihon kosteuttamiseen sheavoita sellaisenaan.) Pihlaja DD -voide on siis sekä Ecocert-sertifioitu, että myös vegaaninen tuote.

Mitä vielä… Pakkausdesign: siitä olen erityisen ylpeä! Olen ollut mukana suunnittelemassa paitsi tuubin sisällön, myös sen ulkoasun. Perustelin monen meilin verran Mádaran ihmisille sitä, miksi tuubissa pitää olla mustaa väriä. Olivat skeptisiä aluksi, mutta hyvä tuli, olen oikein tyytyväinen.

Haluan lausua tässä kohtaa kiitokset kaikille niille 30:lle voidetestaajalle, jotka annoitte arvokkaan mielipiteenne tuotteestamme. Ja oikeastaan koko tuote on teidän lukijoiden ansiota, eihän blogiani olisi ilman teitä. Kiitos!

uk-madara.uutuus

Pihlaja Daily Defence -voiteen julkaisun myötä aloimme saada palautetta, että tuotetta halutaan isommassa koossa. Niinpä kehitimme Pihlaja-vartalovoin, joka tuli myyntiin kesällä 2014. Siinä missä alkuperäinen Pihlaja sopii koko vartalolle — myös kasvoille, on Pihlaja Body Butter -vartalovoi nimenomaan kropalle, eikä kasvotuote. Sen hinta on vähän huokeampi, joten sitä raaskii levittää koko vartalon iholle. 🙂

Näyttökuva 2014-09-27 kohteessa 20.04.46

Molemmat voiteet ovat vegaanisia ja 100% luonnonkosmetiikkaa sekä Ecocert-sertifioituja. Pihlajavoidetta on jo myyty yli 10 000 tuubia ja se voitti vuonna 2013 Cosmopolitan-lehden Beauty Awardseissa lehden kaikkien aikojen ensimmäisen luonnonkosmetiikkatimantin.

kc-vuodenparas

kc-cosmo1Cosmopolitan Suomen päätoimittaja Miina Lange ja minä

Pihlajavoide on osoittanut soveltuvuutensa ja toimivuutensa erityisesti atoopikkojen iholla: saamme jatkuvasti atoopikoilta kiitosta voiteen tehosta. Tuote sopii koko perheelle vauvasta vaariin, ellei vaaria epäilytä tuotteen tuoksu. 😉

Mikäli kaipaat lisää tietoa Mádaran ja minun Pihlaja-yhteistyöstä, löydät laajan infokokonaisuuden täältä.

kc-pihlajatarina

Jos olet kiinnostunut testaamaan Pihlajavoiteita, myyvät niitä ainakin Sokokset, Emotionit, Stockmann, Ekolo, Ruohonjuuri ja nettipuolella esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalo*.

EDIT. 24.8.2015 Uusimmat Mádaralle suunnittelemani tuotteet, NOKKONEN-sarjan voide ja vesi julkaistiin vastikään. Infoa löydät blogin kosmetiikka-postauksista!

*Affiliate-linkki