Tietoa mainostajalle ›
Menu

Valion pohjanoteeraus

Valion uusi luomumaitokampanja on saanut monet hieraisemaan silmiään. Mainoksessa virnuilee lehmä, jonka vieressä lukee: ”Lehmiltä, jotka tekevät mitä tykkäävät”.

Mainos on pöyristyttävä, mutta kiitos tarkoin valittujen sanojen, se on totta. Vaikka tuotantolehmiltä on viety niiden vapaus ja vasikat, saavat ne silti tehdä joitakin sellaisia asioita, joista ne tykkäävät. Ne asiat Valio sitten päätti paketoida nätiksi mainokseksi.

Totesin Instagramissa: ”Kauheen kiva, että Valio on löytänyt lehmiä, jotka tykkäävät tuotantoeläimenä olemisesta!”/ ”Minusta Valio voisi kertoa, että mitä ne lehmät tykkää tehdä?”

Valiolta vastattiin: ”Hei! Kiitos kysymyksestä. Lehmien lempiasioita ovat syöminen, märehtiminen ja lepo.”

Aha.

Intialaisten hikipajojen lapsityöntekijätkin tykkäävät varmaan syödä ja nukkua.

Sörnäisten vankilan vangit saavat urheilla, katsoa telkkaria, syödä ja nukkua. Vankilaakin voisi Valio-logiikalla mainostaa tällä hienolla luomumaito-sloganilla. ”Saamme tehdä mitä tykkäämme!”

Se että on pokkaa kehittää tuotantoeläimen elämästä tällainen mainoskampa, se on minusta kuvottavaa.

***

Syötäväksi Kasvatetut -kirjan kirjoittanut Elina Lappalainen julkaisi eilen Marmain-sivuilla vastineen Valiolle, jossa hän korostaa asiaa, joka on ehkä se suurin ristiriita mainoksen ja todellisuuden välillä: vasikan ja emon erottaminen toisistaan.

”Isoin ristiriita mainoksen onnellisten lehmien ja luomulehmän arjen välillä on kysymys vasikan vieroittamisesta. Luomulehmäkään ei saa hoitaa vasikkaansa, vaan se vieroitetaan pian syntymän jälkeen. Lehmä poikii kerran vuodessa vasikan, jotta se tuottaisi maitoa – ihmisille. Vasikka vieroitetaan ja sitä ruokitaan tuttiämpäristä.

Valion maitopurkin kyljessä oleva kuva emolehmästä ja vasikasta on romantisoitua mielikuvamainontaa, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Tavallisilla tiloilla vieroittaminen tapahtuu yleensä heti, luomutuotannossa vasikka saa usein olla emän kanssa muutamasta päivästä viikkoon. Lehmä leimaantuu vasikkaansa heti ja kärsii vierottamisen jälkeen stressistä. Vasikalla leimautumisessa kestää pari päivää. Mitä pidempään ne saavat olla yhdessä, sitä rankempaa ero on vasikalle.

Normaalituotannossa vasikalle juotetaan meijeriteollisuuden sivutuotteista valmistettua maidonkorviketta, luomutiloilla vasikoille juotetaan oman tilan maitoa sellaisenaan.

Jos luomutuotanto todella tarkoittaisi kirjaimellisesti luonnonmukaista eläinten elämää ja eläimet saisivat käyttäytyä lajilleen tyypillisesti, emolehmät hoitaisivat vasikkaansa 8-12 kuukautta ennen vierottamista. Luonnossa naudat elävät emolehmälaumoissa, siis lehmät ja vasikat yhdessä”.

Lähde: marmai.fi / Luomulehmä ”tekee mitä tykkää” — Valio, älä viitsi!

On varsin sydämetöntä erottaa emolehmä ja vasikka muutaman päivän jälkeen ja sitten heittää emon pärstä julisteeseen sanoilla ”saan tehdä mitä tykkään!” Tai ylipäänsä laittaa kyseinen lause tuotantoeläimen suuhun.

Harvoin olen näin kiukkuinen.

Kannattanee ostaa luomunsa muilta merkeiltä jatkossa. Ei siksi, että tuotantoeläinten olot olisivat sen kummemmat, mutta koska tämä kampanja vaan on härskeistä härskein.