Menu

Kukkakaalia (k)uudella tavalla

Kukkakaalisato on kylmän kesän takia kypsynyt rysäyksellä, kaikki kerralla. Kotimainen kukkakaali on tänä kesänä huippulaatuista, mutta ylitarjonnan vuoksi iso osa siitä mätänee peltoihin ja viljelijät uhkaavat tehdä tappiollisen kesän. Käynnissä on #kukkakaalitalkoot, mikä tarkoittaa, että tulevina viikkoina kaikkien meistä kannattaa syödä kukkakaalia parhaan kykynsä mukaisesti. Pelastetaan se, mikä vielä on pelastettavissa! Hyvän tekeminen on nyt järkevyyden lisäksi myös taloudellista ja terveellistä!

Hain lauantaina kaupasta kolme kukkakaalia omaan kukkakaalihaasteeseeni. Kokkasin kukkakaalia useammalla tavalla kotikaapista valmiiksi löytyneitä aineksia hyödyntäen.

 

PIKKELÖIDYT KUKKAKAALIN LEHDET

  • kolmen kukkakaalin lehdet
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä

Irrota kukkakaalien lehdet kaalista, leikkaa huonot osat pois ja leikkaa lehdet pieneksi, noin sentin levyisiksi paloiksi.

Kiehauta vesi, omenaviinietikka ja sokeri kattilassa. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää kukkakaalinlehtisilppu joukkoon. Anna lehtien marnioitua liemessä vähintään 30 minuuttia.

 

VINKKI: Isompi määrä kukkakaalin ulkolehtiä kannattaa kuivata sienikuivurilla täysin kuivaksi ja hurauttaa monitoimikoneella viherjauheeksi, vaikkapa salaattien päälle.

 

KUKKAKAALIRIESKA

  • 200 g kukkakaalia (noin kaksi kourallista)
  • 1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
  • 1/2 dl kauramaitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 5 dl gluteenitonta jauhoseosta

Keitä kukkakaali pehmeäksi (n. 10 min.). Blendaa kukkakaali, auringonkukansiement, kauramaito ja suola tasaiseksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vaivaa tasaiseksi. Anna asettua jääkaapissa tunnin ajan.

Leikkaa taikina 12 osaan ja painele reilusti jauhoa käyttäen 3 mm. paksuisiksi lätyiksi. Painele haarukalla reikiä, paista 175 asteisessa uunissa 7 minuutin ajan.

 

KUKKAKAALILEVITE

  • 300 g kukkakaalia
  • 2 rkl auringonkukkaöljyä
  • 100 g voita, margariinia tai kookosrasvaa valintasi mukaan
  • 50 g paahdettuja auringonkukan siemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
  • 1 rkl sitruunan mehua

Pilko kaali. Öljyä kevyesti. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Sekoita paahdetut kukkakaalit ja muut raaka-aineet blenderissä.

 

 

Jäähdytä jääkaapissa 2 tuntia. Lämpimänä levite muistuttaa rakenteeltaan hummusta. Kylmänä rakenne on lähempänä tuorejuustoa.

 

KUKKAKAALIMURU

  • 300 g kukkakaalia
  • 3 rkl auringonkukkaöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl etikkaa

Hienonna kukkakaali monitoimikoneessa. Sekoita muut raaka-aineet muruun. Paahda 150-asteessa 20 minuutia (laita uunin tuuletus päälle). Sekoita ja paahda vielä toiset 20 minuuttia. Valmis muru on kullanruskeaa ja rapeutuu jäähtyessään.

Itse sekoitin murua, sitruunankuorta ja suolaa kaura fraicheen, dipiksi kukkakaaliwingseille. Rapea kukkakaalimuru sopii hyvin esim. kukkakaalikeiton päälle.

 

KUKKAKAALIWINGSIT

  • 1 kukkakaalin nuput
  • 1 prk Oatly iMat kaura fraichea
  • 6 rkl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl suolaaa
  • kuivattua nokkosta (esim. Helsinki Wildfoods myy)
  • auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen

 

Leikkaa kukkakaali suupalakokoisiksi nupuiksi. Sekoita kaura fraiche, suola, nokkonen ja jauhoseos keskenään. Kierittele kukkakaalit tahnassa ja nosta suoraan kattilaan 160-180-asteiseen öljyyn. Kääntele kukkakaaleja pihdeillä, kunnes saat kaaleihin kauttaaltaan kullanruskean, rapean pinnan. Nosta fritatut wingsit talouspaperille, jotta liika öljy imeytyy paperiin ja kukkakaalien kuori pysyy rapeana. Pintaan voit lisätä halutessasi suolaa tai nokkosjauhetta. Kukkakaalit kannattaa fritata kattilan koosta riippuen 5-7 kpl kerralla.

 

KUKKAKAALISALAATTI

  • 3 kukkakaalin vartta
  • jäitä
  • tuore sitruuna
  • suolaa

Leikkaa varret pitkittäin lastuksi ja sitten ohueksi tikuksi. Laita rasiaan jäitä, kukkakaalinvarsitikut ja reilusti kylmää vettä. Kylmä vesi rapeuttaa tunnissa-kahdessa kukkakaalin, kuten muutkin vihannekset ja salaatit.

Siivilöi vesi ja jäät pois. Raasta sekaan puolikkaan sitruunan kuori. Mausta juuri ennen tarjoilua suolalla ja sitruunan mehulla.

Toivottavasti näistä repsuista on inspiraatioksi ja innoittajaksi. Kukkakaali on loistava keittovihannes ja helppo lisuke esimerkiksi uunissa gratinoituna, mutta lopultakin sen käytössä on vain mielikuvitus rajana!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.